Strasti života – Chanoch Levin

Dne 24. února 2016, dvanáct dnů po premiéře, jsem viděl v libereckém Malém divadle tragikomedii Chanocha Levina Strasti života. Autor žil v letech 1943 až 1999 v Tel Avivu, napsal na 50 her, také pro rozhlas a televizi, a dva romány, stal se jedním z nejpřekládanějších izraelských autorů. Hru přeložila z hebrejštiny Lenka Bukovská. Režisér Petr Palouš, známý z minulých uvádění nedivadelních a nehratelných textů, scénu umístil doprostřed Malého divadla, diváci sedí ve čtyřech sekcích kolem manželských postelí, na věšáku visí kabát a klobouk.

Jona Popoch, Martin Stránský, se v noci probere, protože ho vzbudila silná bolest na hrudi a na ni navazující představa konce. Vzbudí svoji manželku Levivu, výborně ji ztvárnila Veronika Korytářová, a probíhá zarputilé životní účtování, které zprvu Leviva bere smířlivě, ale pak se rozčílí ona, a zatímco on chce jít hledat poslední momenty štěstí, vypočítává mu možné další šance. Obdivuhodný výkon podal Martin Stránský, který se prodírá stále složitějšími postavami, tady na hranici života a smrti horečně hledá nějaké další téma, které by dalo jeho bytí vyšší smysl, ale jeho žena, Veronika Korytářová, vypráví, jak to bylo skutečně. Petr Palouš vede Jonu i Levivu dopředu, kde ale nic zázračného není, vede jen dvě ochotná, leč beznadějně stárnoucí těla.

Do totálně rozhádaného manželství přichází ve dvě hodiny v noci podivný vágus a jejich známý Gunkel, Václav Helšus. Jde ke slušným lidem. Ti se okamžitě semknou, a než ho vypoklonkují, řekne jim, že jim to, že jsou dva, závidí. Bohužel jakmile vypadne, manželský souboj pokračuje.

Scénu a kostýmy navrhla v hyperrealistickém duchu Jitka Moravcová, písničku Petra Čermáka hezky zpívá Veronika Korytářová. To, že Petr Palouš zvolil pro Jonu a Levivu mladší představitele, ukazuje, že pokud jde o svrchované nebezpečí, jdou veškeré ohledy stranou. Zhasnout nepomůže. I přes řadu ironických vtipů musím přiznat, že mě hra spíše mrazila, a jsem zvědav, jak Strasti života, jestli jako komedii, nebo tragédii, budou posuzovat nezkrotní divocí dvacátníci.

Otto Hejnic

INSCENAČNÍ TÝM:
Přejklad z hebrejštiny: Lenka Bukovská
Režie: Petr Palouš
Scéna a kostýmy: Jitka Moravcová
Hudba: Petr Čermák
Dramaturgie: Martin Urban
Foto: Roman Dobeš

DALŠÍ INFORMACE:
Délka představení: 02:00:00
Premiéra: 12.02.2016

OSOBY A OBSAZENÍ:
Jona Popoch: MARTIN STRÁNSKÝ
Leviva, jeho žena: VERONIKA KORYTÁŘOVÁ
Gunkel, známý: VÁCLAV HELŠUS

Napsat komentář