Novinky od Milana Hrabala

Varnsdorfensie 2019-2020

 Vlastivědný sborník Mandava vydávaný Kruhem přátel Varnsdorf  již několik let obohacuje regionální literaturu Šluknovska, Žitavska a Liberecka. Zájemci mohou získat nové i některé starší výtisky ve varnsdorfském muzeu http://muzeum.varnsdorf.cz/ Mandava mimo jiné přináší informace o nových publikacích spojených s regionem. Publikace spojení přímo s Varnsdorfem a tamními literáty jsou uváděny pod názvem „Varnsdorfensie“. Pro následující ukázku jsme použili část textů z dosud posledního vydání Mandavy v roce 2020:

Stolní kalendář Varnsdorf – Hanka Krawcec 2020
(Město Varnsdorf, 2019, grafická  úprava AWP Media s. r. o., nestránkováno)
Již řadu let město Varnsdorf vydává stolní kalendář. Tradičním obrazovým doprovodem jednotlivých týdnů byly historické i aktuální fotografie města, případně života lidí v něm. Tentokrát jsou to ukázky z výtvarného díla lužickosrbské umělkyně – grafičky a malířky Hanky Krawcec, která ve Varnsdorfu dlouhá léta žila a tvořila. Ukázky vybral a texty doprovodil dlouholetý propagátor lužickosrbské kultury Milan Hrabal. Vedle několika fotografií obsahuje kalendář šestapadesát kreseb, grafik a obrazů a také životopis umělkyně. Byly využity fondy varnsdorfského a budyšínského muzea a také několik soukromých sbírek. Finální podobu kalendáři dalo varnsdorfské studio AWP Media s. r. o. Na realizaci spolupracovala pracovnice Městského úřadu Varnsdorf Jiřina Trebatická.

Trudla Malinkowa: Serbske pomniki
(Ludowe nakładnistwo Domowina, Budyšín 2019, jazyk: hornolužická srbština, 218 stran. ISBN 978-3-7420-2430-5)
Přehledně uspořádaný průvodce informuje o pomnících a památnících v celkem 119 městech a obcích v Dolní a Horní Lužici, „nesrbském“ Německu a v zahraničí. Vedle jednotlivých objektů v Austrálii, Texasu, Oklahomě, Rakousku a Slovensku je nejvíce zahraničních lužickosrbských pamětních míst v Polsku a v Čechách. Jedním z významných míst uvedených v knize je mimo jiné Varnsdorf, kde jsou pamětní desky hudebního skladatele Bjarnata Krawce, grafičky Hanky Krawcec a hrobka části rodiny Krawcových. Autorka uvádí vždy fotografii, informaci o umístění, autorovi pomníku a především o osobnosti a jejím vztahu k danému místu. Daleko to odtud není ani k hrobu hudebního skladatele Korly Awgusta Kocora v Ketlicích (Kittlitz). Nejvíc pamětních míst (ale i živých lidí a fungujících institucí) je ovšem v Budyšíně (Bautzen). Na českém území jsou v knize popsána ještě pamětní místa v Neveklově a Praze. Z pražských připomeňme alespoň pamětní desku na budově sídla Společnosti přátel Lužice v Lužickém semináři na Malé Straně.

Michaela Bendová: Tělo ztrácí sílu, ale mysl se odmítá vzdát
(Vydal Josef Vinklát v počtu 100 číslovaných výtisků v roce 2018,
61 stran)
Bibliofilský tisk vzpomínek herečky Michaely Bendové s podtitulem Z Pošumaví na divadelní prkna. Stěžejní částí publikace je více než třicetistránkový rozhovor s M. Bendovou, který vede studentka DAMU Michaela Žitná. Je to bezprostřední a velmi živý dialog. Vyprávění o životě počínaje tatínkem cirkusákem a maminkou, která byla často na všechno sama, a konče osobním vyznáním M. Žitné, jež Bendovou nazývá svou „hereckou maminkou“. Na dalších stránkách M. Bendová vzpomíná na své přátele herce i neherce: Josefa Vinkláta, Vojtěcha Rona, Zdeňka Hořínka, Ivana Glance, Františka Peterku, Vladimíra Volka, Jiřího Prýmka.
Závěrečnou vzpomínku herečka věnovala posledním chvílím své maminky Rosalie rozené Homolkové. Publikace obsahuje množství fotografií. A proč je zařazena do varnsdorfensií? Protože Michaela Bendová po studiích nastoupila do varnsdorfského divadla a zde prožila své divadelní začátky. V rozhovoru se o nich zmiňuje.

Marie Rejfová: Kdo maže, ten jede (audiokniha)
(Audiotéka, Mystery Press, 2019, audiokniha ke stažení, série Josefína Divíšková #4. Režie Jakub Tabery, interpret Zdeňka Žádníková,  délka 6:31 hodin.)
Autorčin čtenářsky úspěšný román se dočkal své audioverze. Jedná se o zimní příběh svérázné učitelky Josefíny Divíškové, která v něm pátrá po pachateli vraždy ve mlýně odříznutém od světa sněhovou vánicí. Knihu načetla herečka Zdeňka Žádníková-Volencová, známá ze seriálu Velmi křehké vztahy a z Dejvického divadla. Její způsob interpretace vystihuje recenzent Tomáš Macháček: „V hereččině podání ještě více vynikne fakt, že Rejfová chce ve svých příbězích hlavně bavit. Samotná detektivní zápletka je sice propracovaná a řádně komplikovaná, přesto však nejde o nijak náročné čtení, ale spíše oddechovou jednohubku.“ Nahrávka vznikla ve studiu 5Guests v režii Jakuba Taberyho a v péči zvukového mistra Jana Kaciána.

Marie Rejfová: Kočka myši nenechá
(Mystery Press, 2020, série Josefína Divíšková 4., 256 stran, ilustrace Daniel Špaček. ISBN 978-80-7588-183-0)
Čtvrtý románový příběh učitelky a amatérské malířky Josefíny Divíškové se odehrává v jarním období. Do Josefíniných optimistických plánů neomaleně vstoupí syn Vincent, který se náhle objeví v Brodu a ještě si přivede podivínského kamaráda Kamila. A jako kdyby toho zmatku bylo málo, v místním pivovaru se stane zločin, jehož produktem je, jak jinak, mrtvola. Nu a lehce potrhlá a notně zvědavá Josefína se jako obvykle musí zapojit do vyšetřování. A to i přesto, že se případu celkem logicky ujímá policejní vyšetřovatel komisař Tvrdík. Před oběma stojí několik otázek. Proč se mrtvé tělo našlo právě ve spilce pivovaru? Pokouší se snad někdo sabotovat výrobu piva? Co dělá ve městě vzteklý zubař? A souvisí s tím vším také krádeže v hotelu U Křepelků a krásná paní sládková? Čtenáři, jimž se líbily předchozí detektivky Marie Rejfové, nebudou ani tentokrát zklamáni.
Vedle tištěné podoby kniha vyšla souběžně elektronicky ve formátech ePUB, mobi a pdf.

Pro sborník Mandava 2020 připravil a napsal gr.

Comments are closed.