Sebrané spí si Michala Šandy

Knížka má 104 stránek, vyšla v Praze 2012 v nakladatelství Petr Štegl, redaktorem byl Jakub Šofar, autorem obálky a grafikem Jakub Tayari.

Knížka sebraným spisům, všemu, co autor napsal, odpovídá. Například úvodní Cesta má rysy dadaismu, v Nesmyslu autor tvrdí, jaký to má všechno sysel, nacpěte se zrním. Báseň Fotograf Ber zpracovává moritát s pěti mrtvými. Třiapůlstránková povídka Sumec vypráví o nezdařeném lovu. Jateční romance je jedna z mála básní- …Co čekat od tebe za řeči-nežli tyhle prasečí. Kdo myslíš že jsem- když chrochtáš rypákem? …vedeme lásku na jatky- já a ty.
Michael Šanda

Smál jsem se, až jsem se za břicho popadal, když autor otevřel sbírku Milana Ohniska a nabízený Azurit si šňupnul, omylem, pochopitelně. Autor používá mluvu ulice, například hajzlbába líčí známému příhody z toalet a do toho vypráví, jak tramvaj zajela podnájemníka, používá slova jako rabachol a špýgl nýgl. Zaobírá se zvláštnostmi, například u Starhonů mají v obýváku místo parte jídelní lístek, do kterého Starhon narazil a zabil se. Chlap je s ženskou na rande, vypráví jí o prdění, po čočce to je řacha, po cibuli v guláši plíživej smrádek. Dvě paní v práci se baví, jak jedna potkala Svatavu Antošovou, která šla koupit taliány, rezonuje tím celá ulice.

Jinde si utahuje z Dalibora Drábka, v Aby se Čechům ovary chvěly, kde dále vystupují Machalická a Just, Reslová dodává: „Co čekat od divadelníka, který přiznává, že pláče při Poště pro tebe a vůbec se za to nestydí.“

Ve stati Hieroglyfická doba tvrdí: „Bylo by bláhové domnívat se, že po nás coby svědectví zůstane Joyceův Odysseus, zbude tu mobil a v něm sms.“

Sonet Po posledních slovech začíná: …čas- …prokleté,…zas, ….tážete, Šanda znovu zkouší stokrát vyzkoušené.

S funebrákem Hadrbolcem dává do rakve vlastní matku. „Co táta, drží se?“ ptá se funebrák.

Hodnotí s Jakubem Šofarem v hospodě U Hrocha povídky Mirka Šindelky, ptá se štamgastů, jestli ho znají, slučuje práci s běžným životem.

Hrodějová o tom svym říká Božce: „Samý doprdelování, ale v korespondenci chce bejt za Descarta.“

Otto Hejnic

Napsat komentář