Rozloučení s Hanou Fouskovou

Dne 10. listopadu 2015 zemřela význačná básnířka a malířka Hana Fousková.
18. listopadu v 11 hodin v ruprechtickém kostele v Liberci se s ní rozloučila dcera Halka s rodinou a přátelé. Její verše na cestu jí přečetl člen Divadla F. X. Šaldy Václav Helšus, poté hovořila bývalá zaměstnankyně Fokusu psychiatrička MUDr. Michaela Petišková, která Hanu Fouskovou objevila pro veřejnost, a promluvil i kurátor Luděk Lukůvka. Po vykropení rakve se se zesnulou rozloučil Václav Helšus a za flétnového doprovodu Jana Basisty Novotného rakev odjela autem.
fouskováPřítomni byli ti, kdo ji znali. Básník Jaromír Typlt, který obřad zařídil, povídkářka Milena Králová, předseda libereckého KALu Luboš Příhoda, spisovatel Otto Hejnic, fotograf Šimon Pikous, výtvarnice Dana Sobotková a řada známých i neznámých přátel.
Hana Fousková (5. 5. 1947 – 10. 11. 2015) měla výstavu v galerii v Dubé, předtím výstavu v Ústí nad Labem. Její básně vyšly ve Světliku, v Kalmanachu a ve všech možných periodikách. Vydala sbírky Jizvy, (1998), Troud (2003), v roce 2004 byla navržena na Magnesii Literu, Psice (2008) a dále byly publikovány části románu Schizofrenička. Uvidíme, co se najde, až se pozůstalost otevře.

Jsem jako nemocný kaštan
listí mám plné rzi
a tak mě smrti chytni za chřtán
a rozfoukej po větru
aby mě lidé nenašli
jen z kořenů těch mě nevyrvi
abych se mohla znovu narodit
a dál snít svoje sny

Otto Hejnic

Napsat komentář