David Koller a Peter Aristone

12. XI. 2015 jsem byl v libereckém Domu kultury na koncertu Davida Kollera a jeho hosta, Petera Aristona. Aristone hraje asi půl hodiny, skladby až na jedinou jsou v angličtině. Mladý Peter je Slovák, hraje v Německu a Británii, nahrává minialbum Gold. Představuje nejnovější zboží, má sympatický hlas, dobré nasazení a klasický doprovod s kytarou, basovkou, klávesami a bicími, bohužel obsazení doprovodné kapely mění, nikde jsem nenašel konkrétní jména.
Skladbu Sunlight nazpíval s Melanii C, její part na koncertě zpíval kytarista. Aristone nazpíval i znělku zimní univerziády 2015 na Štrbském plese. Chce se chytit v Anglii jako Debbie. Má od BrainZone International několik opravdu vymakaných videí. Převažuje ženský živel. Čekáme, že se chytne.
David Koller uvádí CD s názvem ČeskosLOVEnsko. Za zády má svého syna Adama na bicí, Víta Halšku na perkuse, muziku tvrdí Marek Minárik na basovku a podivné zvuky má na svědomí Michal Nejtek, který obsluhuje piano, Rhodes, synthesizer a sampler, tlačí muziku dál od ženských záležitostí. Velice důležitý je Michal Pelant na kytary a keyboards. Koller zpívá „nemám sílu v tobě spát“ a pak si sedá za bicí a spouští „hezkou holku, Majolenku,“ s tím problémem, že nakonec holky by chtěly, aby byl manžel doma. Je to původní věc ještě z doby předpřevratové Jasné páky. Původní pecky jsou většinou dílem Kollera a Pelanta. Aha textoval Luděk Marks. Je ale rozdíl mezi chladnou CD a vroucím zpěvem, a se zpěvákem jede celá kapela.
Recidiva, „jsi moje malá noční recidiva, zářez na zápěstí-kolik nám nocí zbývá“. K Pelantovi se přidala Mirka Abelová, je to podobné největším peckám staré Lucie.
Zapomněl jsem na Lajku z I. P. Pavlova z nejúspěšnější desky Nic není nastálo.
„Gypsy Love, půjdu s tebou snít, půjdu s tebou lítat, hlídám tvůj spánek, nikoho do něj nepustím,“ složili ji Koller, Pelant a text Mirka Abelová, je to pomalá balada, stane se novou písní roku 2015?
Písničku Řidič,“ řítí si silnicí,už nejsem klidný, vidím svou oběť“, složil Koller, text Abelová, hrozný text, ale není mu moc rozumět.
V písničce Psychopat jsou v jedné lajně Hitler, Stalin a Husajn, „nenech se okrást, svoboda je dar,“ tvrdí Koller, který složit hudbu taky pomáhal Mirce Abelové. Rozhodně se nenechám okrást, rozhodně ne, spolehni se, kámo.
Ticho, “ mlčíš, ticho je železná opona, učíš mě mlčet,“ ale Koller křičí, je to našlapaná, nabitá pecka.
Galerku složil Tomáš Vartecký a text Luděk Marks. “ Čest práci, veksláci,karierní bomzáci.“ To už zpíval a hrál na kytaru Michal Ambrož, popěvek by měl najít cestu do médií, bude se líbit slečnám.
„Dnes naposled, budu tě líbat,“ hezký nápad, „půjdeme spolu, nahoru dolů.“ Potenciální hit, Michal Pelant, Koller a text Michal Ambrož! Fantazie.
Zatím co ostatní členové Lucie usnuli na vavřínech, Davidovi Kollerovi se dřímat nechtělo. Koller jede, poletuje od bicích ke kytaře, válí. Lucie byla kapela spíš pro holky, ale Koller přidal pestrou kytaru Michala Pelanta a hlavně nápady pianisty a klávesisty Davida Nejtka, kapela tím získala ostrý řezavý zvuk.
„Ani ty, ani já“ složili Koller a Nejtek, otextovali Abelová a Koller, „ty nejsi má, já nejsem tvůj, jsme tady dva, tohle si pamatuj.“ Další adept na hit..
Koncert provázely staré pecky Lucie, jako například Troubit na trumpety by se nám líbilo, Amerika, Černí andělé.. David Koller nechal zpívat diváky, opakoval to před závěrečnou písní, kterou byly Čučoriedky, o slovenských holkách. Koller rád hraje, za bicími, s kytarou i jen tak, Koller prostě jede a nikdo mu nestačí. Nechá zahrát i ostatní, syna Adama Kollera, Halšku, Mlynárika, Pelanta i Nejtka, každý ukazuje něco jiného.
Viděl jsem Kabáty na stadionu. Vojtek je někde jinde, je ve flóru, v časopisech, zpívá v muzikálech. Koller se vrací do chumlu celý natěšený, ale hlavně dovede vyjádřit složitější věci než Vojtek. Konečně tu je rocker!
Otto Hejnic

Napsat komentář