Miroslav Koupil – Situacely

Před měsícem mi přišla domů knížka básní. Autor Miroslav Koupil je ročník 56, narodil se v Třebíči, kde žije dodnes a učí. Je to básník, ale také výtvarník a performer. Je duchovním otcem morseogramu, nového typu obrazové básně, a jeho kaligramy a experimentální a nonsensová poezie vychází od roku 1995 (Legráckoslovohrádky) podnes (Postřehyjé, Bubínek Nekbíbu , 2013, a Půlnocity, 2014). Je zajímavé najít si ho na internetu, kde předvádí svoje dílka.
Vydal již asi 20 sbírek, poslední knížka již svým názvem poukazuje na Koupilovu práci se slovy . Z obyčejných situací vytváří pomocí asociací a neobvyklých slovních spojení situace , které nutí k zamyšlení: Za oknem paneláku- Pán za oknem, Pes za oknem, Oba mlčí, Neštěkají na sebe, Zkameněli zkameněli, Kdo z nich je pes, a kdo pán, když zkameněli zkamenělí ?
Nebo: O hlavu kratší – Blesk lomí hlavou, blesklo mi hlavou, To mám z toho, že chodím s hlavou v oblacích, A tak já bezhlavý bez hlav, jsem o hlavu kratší.
Miroslav Koupil uspořádal přes sedmdesát výstav kaligramů a morseogramů spojených s performací pohybové nonsensové poezie v Čechách, v Polsku a na Slovensku, je zastoupen v antologii české a světové poezie Nonsens, MF 1997. Má adresu: koupil.kaligram@seznam.cz, jestli bude účinkovat ve vašem městě, zajděte na něj nebo si ho najděte podle jména na netu.
Otto Hejnic

 

 

Napsat komentář