Jasná páka se předvedla v Jablonci

Pozor, mládeži nepřístupno, tentokrát je Klub Na rampě narvaný. Jasná páka pořádá 2. října 2014 své turné. Začíná zaručenou peckou Špinavý záda. Z úplně první sestavy znám už dávno nehrajícího klávesáka Josefa Jandu. Teď hlavně zpívá Petr Váša, dlouhé šedivé vlasy mu vlají, odvazuje se jako zamlada. Na kytary hrají Michal Ambrož, Vladimír Zatloukal, Radovan Jelínek, na basu Marek Minárik, zpívají holky, Madaléna Ambrožová Krištofeková a Pája Táboříková, a na bicí kupodivu přesný a jednoduchý David Koller.
Druhá skladba Holka Tonka zachycuje konec vztahu , bez iluzí. Jde o krátké písničky, s hospodským nádechem, duo dívek ječí a s nimi se na jevišti souběžně pohybuje a zpívá Váša. Dívky v další písničce konstatují, že dotyčný „kouří, pije, tohleto nepřežije. “ Skupina zahájila svoji kariéru v roce 1981, ale asi po padesáti koncertech byla odhalena , „a má to tolik ráda.“ Přejmenovala se na Hudbu Praha, pak na chvíli na Divoký srdce a pak zpátky na Hudbu Praha. Účinkovali v ní zpěváci jako Michal Ambrož, David Koller, výtvarník Vladimír Dáda Albrecht, zemřel basista Jan Ivan Wunsch, dále zpívaly Markéta Vojtěchová a Ivana Fraňová. Těšil jsem se na Michala Ambrože, ale ten má něco s hlasem, zpíval jedinou věc a svoje místo frontmana nechal poletujícímu Vášovi, který se s kapelou objevil roku 2006, to ještě hrála kapela se saxofonistou.
„Pal odsuď , hajzle,“ zpívají holky a Váša. Pal odtud se několikrát opakuje, krátká sóla hraje Zatloukal, jeho kytara připomíná ostrou pilu. „Pojď spát, až budeme v posteli, budem zase veselí, pojď spát,“ zpívá Váša, holky na to, že ne.
Dost paní bylo zvědavo na zpívajícího Davida Kollera, až „Majolenka“ otevře, ale pak následuje parafráze „za rok za dva zapomeneš na hospodu, zapomeneš na muziku, bude ti ji žena cintat na jazyku.“ Je cítit rozdíl mezi zpívajícím bubeníkem Kollerem, který muziku prožívá a jde po textu, například ve skladbě Konec nočních toulek „rozdělí si byt křídou“ a zpívá: “ Ty budeš čekat na frajera, já budu tiše pít (hnít),“ zatímco holky cosi navrhují, a Vášou, který sice huláká, ale nelituje se, neprožívá to.
Další pecku „Svlíkni si bundu, svlíkni si svetr, svlíkni si košili “ zpívají holky, ale pak dodávají „nebo ne.“ Je na posluchači, jak se sám rozhodne . Ta je, stejně jako „Blondýna“, z nové CD Jasné páky Černá deska.
Ještě další písnička mě zaujala: „Kousej, všechno kousej, dělej, špekáčky, “ atd.
„Celou noc dál, celou noc, budeme poslouchat rokenrol, já tady budu celou noc, “ zpívá Váša přesvědčivě.
V písni Chodec si ženská stěžuje: “ Nikdo mě nikdy neměl rád. Ulice plá tmou. Noc zalyká se tmou,“ ale je to spíše konstatování než výkřik srdce. Na závěr jako přídavek zazněla ještě Podivná ryba Badys, kde zní: “ Nestrkejte mi drát do hlavy.“
Muzikanti přišli z Hudby Praha, performer Petr Váša a hlavně zpěvák David Koller z Lucie mají svoje projekty, ještě je čeká polovina turné.
Zvuk byl dobrý, zpívajícím bylo obstojně rozumět, páni a dámy po třicítce si udělali pěkný mejdan. Byl to každopádně napínavý a zajímavý večer. Jasná páka se vrátila v plném lesku, No Sex No Drugs Tour 2014 se povedlo. Škoda že ho nemůžeme slyšet i ve stotisícovém Liberci.

Otto Hejnic

Napsat komentář