Hárún a moře příběhů v Malém divadle

12. ledna 2020 v 15 hodin jsem v libereckém Malém divadle viděl hru dle Salmana Rushdieho Hárún a moře příběhů, což má být fantastický příběh o dobrodružné cestě na skrytý měsíc Země, zaměřenou na děti od 8 let. Dramatizaci udělali Tom Supple s Davidem Tushinghamem, hru přeložil Michal Strenk.


V režii Jiřího Hajdyly hraje Hárúna  Chalífu Ondřej Kolín, drobný chlapec v krátkých kalhotech se zlatým batůžkem, který chce najít svoji matku, Soráju Chalífovou, Janu Stránskou, v modrobílém kostýmu. Ta opustila Chalífova otce Rašída, odešla za Profesorem, který nemá žádnou fantazii na rozdíl od ztraceného otce, vysokého Jana Jedlinského, v modrobílém kostýmu, který má příběhů hodně. Jedlinský hraje i další figury.

Pro diváka bez velké dávky fantazie je problém se v postavách orientovat, např. Jana Stránská kromě  maminky hraje též Vodního džina, který ji pomáhá Hárúnovi  hledat! Výprava Davida Janoška naznačuje nereálnost scény, což je zdůrazněno svícením. Hezké jsou na začátku i ke konci inscenace deštníky, autobus, do kterého všichni sedají, řídí ho Michaela Foitová, hraje také Alealex, zvláštní barevné nákrčníky, válka se vede s kufry na kolečkách, nápadů  je mnoho.  Setkáváme se s něčím nezvyklým, zvláštním, a to je také podtrženo v druhém jednání, kdy tmavý Chattam Šad, v podání Veroniky Korytářové, v černé průsvitné látce útočí. Korytářová také hraje Pana Sengupta a Předsedu Faleže, Udatnou stránku a Mluvku zahrála Eliška Janstová. Onitu Senguptovou, Princeznu Vřeštivku Jana Hejret Vojtková, Prince Blabolu a Krále vytváří Martin Polách, Mlčislavského vyslance zahrál Přemysl Houška, Breptu, Mistra bojovníků a Morada stvořil Petr Hanák. Nakonec vše dobře dopadlo.

Jeden z mála jsem na představení šel bez dětí, jejich rodiče si asi užijí těžkou chvíli, kdy jim budou Hárúna zpětně vysvětlovat.

Hra měla premiéru v prosinci 2019.

Otto Hejnic

 

Comments are closed.