Otto Hejnic trio křtilo nové CD v Malém divadle

V úterý 20. listopadu 2018 v 19 hodin se v libereckém Malém divadle konal první koncert, česko – slovenské Otto Hejnic trio křtilo svou čtvrtou desku BeautieS. Kapela vystupuje devátým rokem, na piano a klávesy hraje Ondrej Krajňák, na kontrabas Josef Fečo a na bicí a perkuse Otto Hejnic. Zvláštností produkce bylo, že posluchači seděli v řadách na sedadlech, a většina představení se odehrála v polotmě, takže všichni náročné skladby naplno vnímali.

Otto Hejnic řekl: „ Odehráli jsme koncert pro zaplněný sál Malého divadla. Zaranžoval jsem slavné filmové melodie.První zazněla skladba Twin Peaks, Laura Palmer, je z kultovníno seriálu Městečko Twin Peaks režiséra Davida Lynche, hudbu složil Angelo Badalamenti, po ní následovala skladba Charlie Chaplina Limelight, neboli Světla ramp. Hrajeme nejdříve ohlášené téma skladby a pak nastává improvizace. Na rozdíl od pražského Jazzdocku, kde je kavárenské obsazení a během hry se jí a pije, je tady muzika soustředěnější. Jedna pecka může trvat třeba deset minut.

Příšeří ukázalo, jak jsou muzikanti propojení, Ondrej Krajňák se s Ottou Hejnicem pozorovali, kdo se dostane dál, jak budou pokračovat, kdežto velký Josef Fečo působil mezi nimi jako maják, pokud si člověk nevšiml, že těch basových not je nějak moc. Následovalo Feelings, Krajňák po pomalejším úvodu poletoval nad klávesami. Jedním z vrcholů byla skladba Charlie Chaplina Smile. Black Orpheus od Luize Bonfáa ukázal, co všechno trojice umí zahrát.

Pak proběhl křest alba. Byl pozván PaeDr. Jan Prchal, odborník na populární hudbu a předseda Společnosti pro hudební výchovu v ČR, který měl krásnou řeč, připomněl, že Otto začínal v Liberci na ZUŠ a po konzervatoři v Teplicích a v Praze získával zkušenosti v USA. Pátou skleničku pozvedla Eva Rázková z divadla, organizátorka koncertu, díky níž se mohlo úspěšné vystoupení tria, hrajícího moderní jazz, v Malém divadle uskutečnit. Předpokládá pokračování podobných koncertů v příštím roce.

Po přípitku následovala Paraplíčka ze Cherbourgu Michela Legranda, která jsou též na nové desce, Four Brothers od Jimmyho Giuffreho, velmi rychlá jazzová skladba, již hrával Oscar Peterson, a přídavek, slavná Besame Mucho od Velazquze.

Za mohutného potlesku opustili muzikanti ve tři čtvrtě na deset jeviště divadla.

Otto Hejnic Trio nehrálo z CD Love Me Tender a Winnetou II.

CD BeautieS vydala slovenská Hevhetia, nahrávání, mixování a mástrování dělal Lukáš Martínek ve Svárově, cover design Lenka Šenková, foto Barbora Fabiánová.

Ze hraní v kapele je cítit napětí a až magické propojení všech tří hráčů zatahuje posluchače do hry, Soustředěný poslech slavil úspěch.

Otto Hejnic, senior

 

 

Napsat komentář