Jirka Hejnic Nesmrtelná

Skupina Petr, Otto a Já se rozešla, Demo 2006, kde měli autoři Petr Vašina a Jiří Hejnic každý 10 písniček, skončilo, Otto Hejnic šel hrát jazz, Petr Vašina se věnoval hlavně americké bluesové scéně, ale Já, tedy Jirka Hejnic, skončil s pražskou firmou a začal v nastalém volnu hrát s klávesistou, harmonikářem a zpěvákem Michalem Filinou.

V roce 2016 vydává jako Jirka Hejnic Band Maxisingl, a v roce 2017 Videoklipy písniček, kde jsou čtyři pecky. Úvodní nápaditá melodická Řeka, jak chtěl v hornickém městě postavit vor, plná vody a sluníčka, s kytarou a tahací harmonikou. Druhá, To se ti líbí, kde Jiří zpívá, „a já jsem, jsem z tebe hotovej,“ je určená holce pod dvacet. Třetí, Jih proti severu, kde se střídají fotky a dotáčky kamerou, muzikanti hrají o tom, že on se k ní vrátí ze severu na jih, ale přítomné dívky se baví po svém, to o lecčems vypovídá. Čtvrtá, pomalá, jak jel lesem na Tok, je magická píseň, kterou DVD končí. Ve skutečnosti po horském kole vyjíždí do Brd záchranka, Jiřího se zlámanou nohou našli. Vše složil a zpíval Jirka Hejnic, přizvukoval a na harmoniku a klávesy hrál Michal Filina, o videoklipy se postaral Martin Polák.

V novém CD Nesmrtelná, v příbramské kavárně Belvedere, si Jiří dělá ze své marné pouti za úspěchem srandu. Na CD se autorsky podílí čtyřmi písničkami i Michal Filina

Muziku Jirka Hejnic Bandu si fakticky natočil a vypálil doma na počítači, kde přidal automatické bicí, nahrál basovku, kytaru a přidal zpěv Michala Filiny a jeho tahací harmoniku a klávesy, při mastrování v Praze u Petra Š´tastného se někde přidal se svým saxofonem Pavel Hrubý.

1/ Nesmrtelná Zpívá Jiří. “Na to abych mohl hrát… akordy tři … dneska mě extra nic nebolí… můžu začít, světem se rozletí nesmrtelná píseň.“ Klávesy zde znějí jako hammondky.

2/ Žvatlání a blábolení Zpívá Jiří. “Nino, víno, už je to dávno, co běhali jsme v parku bosí, . já jsem do tebe blázen“… slova ztrácejí význam, „najednou zbylo z nich jen žvatlání a blábolení“, je zde hezké sólo na klávesy. Láska ztrácí svou sílu.

3/ Odpoledne na kole jedem spolu v sobotu, zpívá Michal FiIina, složil k tomu melodii, všechny texty na CD udělal Jiří. Je to veselá písnička, „řetěz přede jako kočka“, sólo piano,“půlku máme za sebou“, bicí natočené, klávesy. druhý hlas zpívá Jiří, „celá se usmíváš, ve starý hospodě“. Z písničky dýchá pohoda.

4/ Sedím u stolu a nevím, co se děje, zpívá opět Jiří, má náležitě zchátralý hlas, Petr Vašina hraje doprovod na foukací harmoniku, pak se Michal Filina přidává na klávesy. Tak jsme kdysi končívali. Blues.

 5/ Horko Jiří zpívá: „Slunce pálí, pálí a žhne- holka si chladí nohy v kašně, šaty kytkatý.“ Báječný saxofon Pavla Hrubého, “ vyfoukla největší žvejkačkovou bublinu“, znovu saxofonové sólo, parádní věc.

6/ Pobožnost „bez cesty na Svatou Horu,“ Jiří zpívá, pokleknou u postele, „kudrnaté rusé vlasy, hlava jí hoří svatozáří, aleluja,“ hraje akordeon. Proč ráno zpívá u postele aleluja? Čím jsem starší, tím je mi to jasnější.

7/ Podpatky zpívá MichaI, „ klap, klapy, klap,slyším klapat tvoje boty,“ piano sólo, je to veselá nekomplikovaná píseň.

8/ Jana Michal zpívá „nazpátek hodinám poručím, vrátí se, já pak seškrtám posledních pár dní.“ vložim jiný hodiny, jiný vteřiny. Pak ti zavolám, Jano, zajdem spolu na víno.“ Michal se rozešel s dívkou a nyní se chce vrátit.

9/ Ztracená šála Jirka zpívá, že po tahu hledá ztracenou šálu své kamarádky, „stůjte při mně všichni svatí.  Rif je bluesový, přidává se saxofon, a foukací harmonika, „ jak mám koupit novou šálu, stejně by to poznala.“ Blues.

10/ Okolo půlnoci zpívá polohlasem Jiří. „Možná že teď spíš a že se ti zdám,“ piano, „uslyšíš šustění křídel,“ klávesy sólo, „možná myslím si to jenom já sám.“ Meditativní pomalá skladba..

11/ Pomalej línej proud zpívá Jirka. Tahací harmonika, rybář „dva dny vůbec nic nechytil, proud spláchne a povalí, co se mu do cesty postaví, co chytil, rozdal, v létě mu kluci nosili točený. Viděli ho u jezu, u mlejna, už nikam nespěchá, chce zůstat u řeky.“ Je z toho pěkný videoklip. Dle mého názoru nejlepší skladba.

12/První sníh zpívá Michal, „jsi moje horká ledová, pohádková královna“, sólo saxofon, “ poprvé padá bílý sníh, na tvář ti padla vločka a hned roztála.“

13/Projdu bránou Jiří zpívá, „doktor aby mně dal bílej prášek, ještě nejsem připravenej, že pomalu umírám. Připravenej úplně. Omluvit se, vzít to zpátky, doteď na ni myslím zas. Neumím se připravit, … že jenom sním, že si dělám velký plány, který potom nesplním.“ Uvažuje vážně o smrti.

14/Mami zpívá Jiří, „omluvit bych se chtěl, tvrdě a za svým jsem šel. Pohladit, dát ti pusu, to jsem neuměl. Jde to ze mě ven, teprve teď.“ Pozdní přiznání.

15/ Dopis na rozloučenou zpívá Jiří, „ už nemám zájem, tyhle řádky číst,… připomněl mi však, že zůstal jsem sám, nech si slova, šest let už nevrátí zpět, pár napsanejch vět. Text Petra Vašiny,.“ Saxofon, piano sólo. Trpké konstatování .

16/ Kouzlo Jiří pěje, mezi tím saxofon, „konečky prstů bubnujou do tvojí bílý kůže, cítím kouzlo tvýho těla. Vypadá to, že jsi na tom stejně jako já. A přede mnou jen hradba šedivejch dní.“ Saxofon vyletí , “ztrácet pevnou půdu pod nohama,čekat na kouzlo, až se objeví, a zapálí svíce naplnění.“ Je to sen, vzpomínka, skutečnost je jinde.

17/ Jemine, já vím, mě to nemine, zpívají Jirka s Michalem a s tahací harmonikou, „co na tom že jsem starej, číšníku, ještě mi jedno nalej.“ Pomalejší píseň, v albu Demo 2006 se Jiří v poslední písni dožadoval sexu, nyní chce pivo.

Máte vedle Mišíka regionální koně, kteří se ve velké Praze neprosadili, ale jejich písničky si pamatujete, protože znáte jejich interprety, a okolnosti, za jakých podmínek skladby vznikaly.

Otto Hejnic

 

Napsat komentář