Joe Orton – Klíčovou dírkou

Premiéra této černé komedie byla v libereckém Divadle F. X. Šaldy 10. října, 9.listopadu mám poslední vstupenku do 11. řady. Překladu Michaela Žantovského se ujal Šimon Dominik, šéf činohry.

Za místním psychiatrem, Dr. Prenticem – hraje ho Martin Polách, celý v bílém, přichází hledat místo mladá dívka Geraldina Barclayová – hraje ji nová členka divadla Barbora Bezáková. Dr. Prentice jí doporučí svéknout se, hodlá ji „vyšetřit,“ ale do místnosti, v níž jsou vedle pracovního stolu žlutá lehátka, jedno zakryté závěsem, vtrhne jeho žena, Paní Prentinceová – krásně oblečená Jana Hejret Vojtková, která má v hotelu problém, ale nesmí svlečenou Geraldinu, ukrývající se za závěsem, spatřit. Psychiatr má bílou paruku a na ní tmavé brýle, přichází hotelový poslíček Nicholas Beckett, hraný Michalem Lauriem, a když už by se situace mohla vyřešit, dostaví se kontrola z ministerstva, Dr. Rance – představovaný Martinem Stránským, rovněž v paruce s bláznivými klopami saka a krátkými rukávy, plný invenčních nápadů, a navíc zástupce policie Seržant Match, hraný Tomášem Váhalou, se zaručeným receptem jak situaci řešit. Není divu, že na papíru, kde si psychatr plánuje další kroky, se stává situace nepřehlednou, postavy si vyměnují oblečení a někdo se ocitne ve svěrací kazajce.

Joe Orton navázal na Oskara Wilda a předznamenal humor Monty Pythona. Narodil se roku 1933, napsal hry Lotr na schodech, Návštěva pana Sloana, Lup, Pohřební hry a Klíčovou dírkou. V roce 1967 mu jeho druh Kenneth Halliwell roztříštil hlavu kladivem.

Režisér Šimon Dominik drží tempo hry ve vysokých obrátkách. Inscenace znevažuje manželství, psychiatrii i celou společnost. Dr. Prentice ukazuje, jak s úsměvem jde všechno líp, i když to nejde. Jeho manželka se nechá navléci do cizích šatů, ale proti úchylnému myšlení Dr. Rancea je fakticky bezmocná, Dr. Rance je vtělená pravda, Seržant Match dumal, až mu to zůstalo, Nicholas Beckett tohle jistě nechtěl, a nejhůře v inscenaci dopadá perfektní Geraldina, která by protestovala, ale neví jak.

Orton 1Invenční scénu navrhl Karel Čapek, kostýmy vytvořila Tereza Vašíčková. Režisér odvedl kompaktní představení, kreré má osobitou příchuť. Šestice účinkujících si zaslouží dlouhotrvající potlesk a Geraldina – Barbora Bezáková ukázala, že bude souboru platnou posilou.

Otto Hejnic

 

Napsat komentář