Sialská trojčata v Malém divadle v Liberci

Inscenaci Martina Šotka, Romana Lipuse a Davida Vávry jsem viděl 20. října 2018, premiéra byla 5. října. Je charakteristické, že jsem lístek na vyprodané představení dostal od staršího pána, kterému onemocněla žena.

Hotel a vysílač Ještěd pořád stojí, symbolizuje místo, kde jsme to dokázali. Režii představení má Radoval Lipus, scénografem je David Vávra, která s kostymérkou Evou Kotkovou vyřešil hlavně pokrývky hlavy. Václav Helšus, se objevuje zarostlý větvemi,jako horské strašidlo Muhu, jako Děd Ještěd,v na obráceném lavoru je z plechu zachycen Ještěd starý, který vyhořel, v závěru nosí Ještěd nový, který zažívá zaslouženou slávu. Živá kapela hraje jazzem ovlivněné melodie 60. let, autorem hudby je architekt Jiří Jandourek, některé melodie se mu obvzláště povedly. Představují se hrdinové příběhu, starší Karel, hraný Tomášem Impseilem, Karel Hubáček (1924 – 2011) ,Mirek, hraný Janem Jedlinským, Miroslav Masák, narozený 1932, přítel Václava Havla, ještě učí, a Ota, narozený hraný Petrem Hanákem, Otakar Binar,narozený 1931, je třetí ze slavné minulosti libereckého SIALu. Všichni jsou ozbrojení příložníky. Helšus, když sundá maskáč, má pod ním světlý objek a je Statik, stajně jako skutečný Zděnek Patrman. Dvě dívky, Eliška Janstová a Michaela Foitová, mají za základní kostým černé trikoty na které si navlékají příslušné kostýmy.

Ondřej Ulihrach, Vojtěch Bursa,David Ficek, Jakub Landsman, Max Stejskal a Richard Slouka hrají všechno možné.

Situace je převrácená, Trojjediný Sial vždy vítězí, viz text písně, „vstávej semínko, holala, bude z tebe SIALák“. Proti němu stojí jedna Sorela na chůdách, Karolina Baranová se v záporné roli, po Sorele přišla Normalizela a na závěr lačná Developera, báječně vyblbla.

Převrácenému vidění se podařilo shromáždit mnohé, funguje zde socialistická koktající úča, kamelot hlásí požár na Ještědu, veřejnost hlasuje o nové stavbě, už žádné vapřo knedlo, panelo, hlásá jeden ze SIALáků, divadlo Ypsilon, chytání ryb, cesta na lyžích, Malé divadlo, LSD, patent SIAL, aby mohl stát templ, musí přijít štempl, 21. srpen 1968 a Václav Havel v Liberci, sovětští vojáci, zamítnuný vstup do Strany, atd, atd.

Vichřice Ještěd bez kyvadla nepoškodí, když tři chlapi udrží lano, říkal prý sám Karel Hubáček. Ještěd byl v roce 1973 dostavěn, Karel na slavnostní předání nebyl pozván, ani si nemohl jet do Argentiny pro Perretovu cenu.

Obchodní dům Ještěd je budován obdobně, viděl jsem ho stavět, zažil jsem v něm dobré i horší, měl jsem ho rád. Protestoval jsem, psal jsem do novin, ale nakonec byl stejně zbourán. Ale nezbourala ho lačná Developera, ale někdo ze svobodných místních, kteří jeho zbourání svobodně povolili.

Proto jsem se na závěr zdařilého představení nesmál. Popletl jsem si střízlivou skutečnost s divadlem. Hereckou hvězdičku si zaslouží Karolina Baranová, Tomáš Impseil a Václav Helšus, všechno úspěšně zrežíroval Roman Lipus.

Otto Hejnic

 

 

Napsat komentář