Podstávkové domy na severu Čech

Spolek Spunt a MAS Frýdlantsko, z. s. pořádali ve vodním mlýně v Krásném Lese č. p. 14 výstavu Podstávkové domy na severu Čech, kterou sestavil Národní památkový ústav – UOP v Ústí nad Labem. Vodní mlýn, který je majetkem Pavla Vursty, byl otevřený v pátek 11. dubna od 10 hodin, uvnitř budov bylo rozmístěno 21 výstavních panelů, mapujících podstávkové domy ve zdejším regionu. Vlastní výstava byla zahájena ve 14 hodin. Byl krásný den, celý prostor mlýna včetně nejnižší rozhledny a zahrady se zaplnil navštěvníky všech věkových kategorií, kteří ze svých zásob donesli hojné občestvení, bohužel, řídil jsem auto.
První vystoupil šéf spolku SPUNT Pavel Vursta, v černém obleku, s motýlkem a četnými vyznamenáními, celý spolek stál po jeho pravici notně vyšňořený, objevil se i cylindr.
Autorka Mgr. Alena Kellnerová z ÚOP Ústí nad Labem výstavu přenesla z Benešova nad Ploučnicí. Workshopy daly dohromady Mgr. Jitka Doubnerová a starostka Krásné Vsi, Mgr. Stanislava Piněvská, vedoucí mikroregionu Frýdlantsko. Promluvil také PhDr. Milan Maršálek, velký nadšenec podstávkových domů, který jeden nechal rozebrat a zase sestavit v Dolní Řasnici, kde vedl selské povstání kovář Stelzig. Objevil se také primátor města Liberce Tibor Batthyány a řada občanů z Prahy, Liberce a blízkého okolí, celkem bylo přítomno na dvě stě návštěvníků. Slavnostní chvíli podtrhlo vystoupení ženského komorního sboru Cantemus, vedeného Vlastou Hejnicovou, který zazpíval několik písní s jarní tématikou. Odpověděl mužský sbor SPUNT, skladbou opěvující místní pivo, kde zazněla trubka i trombon. Ten neodmysliteně patřil mezi dětské hračky, byl celý z jásavě červené umělé hmoty, ale muzikant nezvládl tóninu. SPUNT vychází z tradic minulého Hobby klubu, hlavní je pohoda, věnuje se nedávné historii a používá dobové oblečení minulých generací. Rána z malého děla pak zahájila vlastní prohlídku.
Podstávkové domy jsou dědictvím našich otců, dědictvím místní krajiny, ale podléhají nejrůznějším úpravám, které je často kvůli detailům vyřazují, jejich množství nezadržitelně klesá, a to i v posledních letech. Z minulé výstavy Kovový objekt zbyly jen práce místních tvůrců, na zdi stodoly a kus dál na drátech se tyčící objekty Martina Drägera, a točící se celoplechové vodní kolo, na které Pavel Vursta seřídil vodu z blízkého rybníčku. Z hladiny rybníka dění pozoroval hastrman. Děti křičely, žába plave, ale byla to žába živá. Ta mrtvá, z umělé hmoty, pouze plavání přihlížela. Vodní mlýn byl po koupi v roce 2000 odstrojen a částečně rekonstruován. Pečují o něj krom majitele umělečtí kováři, sběratelé pohlednic a lidé podobných profesí. Akce měla velký úspěch, někdo došel pěšky, další přijeli na kolech a jiní v automobilech. Seznámil jsem se s řadou zajímavých lidí.
Výstava se koná o sobotách a nedělích, od 10 do 16 hodin, končí 9. května. V jiných termínech jen po domluvě na telefonu 606148591.

Otto Hejnic

Napsat komentář