Martin Šteller v Metal Gallery

Po mezinárodním večeru poezie jsem se v pátek 18. března kolem 20. hodiny dostavil, pozdě, ale přece, na výstavu Martina Štellera. Autor mezitím zmizel, jeho obdivovatelé se přemístili za jídlem a pitím dozadu. Výstavní místnost osaměla, stala se jakousi Gulliverovou zahrádkou, kde si nechal svoje propriety.
Šteller je první, který zhotovil plechové slepice, jsou dvakrát větší než ve skutečnosti a při zapnutí do zásuvky jim svítí oči. Moje manželka, která výtvarníka zastihla, říkala, že jich měl celé hejno, ale zájemci je již dříve skoupili.
Martin Šteller, narozený roku 1962, po absolvování uměleckoprůmyslové školy v Turnově, obor umělecké kovářství, si vybudoval dílnu a atelier v Chlístově u Havlíčkova Brodu. Vystavoval v Německu, Itálii, Francii a Holandsku. Zúčastnil se dvou libereckých Florartů (1991 a 1992) uspořádaných v Botanické zahradě. V roce 1989 se stal členem výtvarné skupiny Kovový projekt, vedle kolektivních výstav se představuje sám, na Helfštýně, v Turnově a jinde. Loni se zúčastnil v Krásném Lese skupinové výstavy. Nemohl jsem si vzpomenout, co tam vystavoval. Byly to Jiřiny, 13 plechů na dvoumetrových ohnutých tyčích nad záhonem jiřin opravdových!
Obdobné maxizvětšení potkalo v liberecké Metal Gallery sedm hyperrealistických vývrtek na víno. Výtvarník dále řeší idealizovanou maxisoučástku, jakési kolečko, kterou zde máme v několika variacích, barvy jsou jasné, naleštěné, kov se jasně leskne. Modrá součástka se nazývá Hvězda jasná.
Záhadou jsou pro mě dva objekty, skleněný kužel z průsvitného skla a vedle zelená kulatá čepička, obdobně jako kužel podle kružítka. Otec a matka? Dva principy?
O stěnu je opřená asi dvakrát tak velká hustilka pro auta, má ale přiměřeně větší hadičku, pro naše vozy by se nehodila.
Dva obrazy připomínají grafiku, modrozelená s čmouhami modré, na tom tištěné něco, co v této podobě není ničemu podobné. Zaujala mě barevnost abstraktních obrazů, většinou se střídá červená a zelená, ale malby jsou vlastně jednoduché, nemají žádnou funkci ani nic nezobrazují, připomínají asi plakáty, je to zajímavá cesta pro někoho, kdo se živí něčím prozaickým.
Na samý závěr uvedu světlefialové dvoumetrové maxikolo, odpovídající původnímu gulliverovskému konceptu. Maxikolo je nejdůležitější, to si bude divák pamatovat vždycky. Bohužel, Martina Štellera jsem nezastihl, i když bych se ho dlouho vyptával. Výstava rozhodně stojí za vidění. Potrvá měsíc.
Metal Gallery je v Liberci 10, ve Švermově ulici číslo 86. Krom výstavních prostor jsou v dalších místnostech a na zahradě exponáty z dějin kovářství a železářství. Majitel, umělecký kovář Martin Dräger, má telefon 603 271 758, možno také použít www.drager.cz, můžete návštěvu napevno domluvit.

Otto Hejnic
P. S. V sobotu 11. dubna se ve vodním mlýně v Krásném Lese čp. 14 koná od 10 hodin vernisáž Podstávkové domy na severu Čech. Pořádá ji Národní památkový ústav Ústí nad Labem, spolek SPUNT a MAS Frýdlantsko, z. s.

Napsat komentář