Luboš Příhoda dostal Cenu Euroregionu Nisa

V úterý 9. 12. 2014 se sešel Euroregion Niesse, Nisa, Nysa. Ceny se předávaly v Oblastní galerii v Liberci. Bylo vyhodnoceno 26 projektů. Hlavními cenami jsou skleněné kapky z českého křišťálu, zhotovené na sklářské škole v Železném Brodě. Nejlepší příhraniční spolupráce se týkala hasičů z Rokytnice nad Jizerou a Powiatu Jelenogorskiego, kteří společně zasahují v Krkonošském národním parku.
__Luboš PříhodaV oblasti kultury, sportu a vzdělávání získal cenu projekt J-O-Š, zahrnující spolupráci divadel v Jelení Hoře, v Žitavě a Divadla F. X. Šaldy v Liberci. Tajemník Euroregionu Nisa Jaroslav Zámečník řekl, že projekt zvyšuje nabídku divadel a rozšiřuje zahraniční spolupráci.
Práce studenta Billa Potthorsta se nazývá Ideje budoucnosti, s kolegy hodnotil mládež ze sousedních měst Görlitz a Zgorzelec, jejich budoucnost vidí v mnohem širším měřítku než v minulých časech.
Na závěr bylo zhodnoceny tři významné osobnosti sousedících států. Byl to zakladatel a dlouholetý šéf Biegu Piastow Julius Gozdowski, ředitel Dopravního svazu Horní Slezsko Georg Janetzki a básník, novinář a překladatel Luboš Příhoda. V roce 1968 byl novinářem a německým překladatelem, vydával tehdejší revoluční Vpřed. V pozdějších normalizačních letech byl přeřazen do JZD, ocitl se na okraji společností, překlady z němčiny vydával pod cizím jménem, nesměl jezdit do ciziny a německé literáty držel v utajení. V roce 1990 se stal šéfredaktorem Regionu, prvních opravdu nezávislých novin na Liberecku, které vedl v česko – německo -polském duchu, a sám osobně se zúčastńoval všech jednání, ze kterých nakonec vznikl Euroregion Nisa. Po zániku Regionu, který podlehl tlaku místních podnikatelů a německýc h novin, se stal předsedou Kruhu autorů Liberecka. Vydává již devátý česko – německo- polsko- lužickosrbský a letos navíc maďarský Kalmanach, kde spolu s řadou místních spisovatelů, výtvarníků a publicistů mapuje libereckou kulturu. Křišťálová kapka je pozdní připomínkou jeho 80. narozenin.
Jan Šebelka a Otto Hejnic

Napsat komentář