Muž sedmi sester

 Vyrazil jsem 16. května na Psí vojáky, koncert byl pro nemoc přeložen. Zároveň ale bylo foyer Lidových sadů plné mladých lidí. Šel jsem tedy s nimi za přijatelnou stokorunu na hru, o které jsem nic neslyšel, zjistit, jak v nedivadelním sále probíhají komedie „na jistotu“.

Seděl jsem v osmé řadě. Muž sedmi sester nemá ani slovo o autorovi a ani sousedka nic nevěděla. Čtvero přátel, Škvor Petra Sádka, Hrabě Radka Čiháka, Doktor Tomáše Jirutky a Macho Tomáše Ovečky, se setkává se skupinou dívek ráno honěných svou matkou, Lenkou Kubínovou. Ta spoléhá hlavně na jejich jednotlivé vlastnosti a toho se chytají i jejich kamarádi. Sedm dívek znamená sedm osudů. Sedm dívek, sedm sester, ale každá je jiná. Zároveň je zřejmé, že na jednotlivé aktérky bude nutno ozkoušet sílu celého kolektivu, doktor pracuje v nemocnici, další je makléř a ještě další zaměstnanec videopůjčovny, Škvor sice musí všechno zvládnout sám, ale mnohdy se točí na sudu s prachem.

Cilka – Tereza Johnová, Tereza – Stanislava Stolínová, Božena – Klára Pischelová, Lída – Markéta Filipová, Slávka – Kateřina Václavíková, Milena – Vendula Filipovská a Zdena – Hana Krákorová, mají krom společných své osobní problémy, jedna hledá duchovní cestu, druhá nachází největší potěšení v kleptománii, třetí se věnuje pomoci druhým, matčina odpůrkyně hledá cesty, jak uspořádat demonstrativní sebevraždu. Nejhorší je mladá lesbička!

A zatímco jeho partneři propadají skepsi, hlavní hrdina Škvor jejich pochybnosti odrazí, sám to vymyslel, sám to dotáhne do konce.

Scéna je řešena různě rozestavovanými 50 cm velkými kostkami. V osmé řadě není úplně všechno slyšet, když herci mluví k sobě. Ve hře jsou ženské postavy dány, vedle předvedení a závěrečného shrnutí hrají slečny každá své sólo a tím se vydělují. Kleptomanka má máloco společného s dívkou zaměřenou na charitu. Nejlepší výkon přiznávám duchovně zaměřené sestře, jásající nad obtížnou cestou. Nebo má Škvor opravdu problémy, když v dívčích šatech vysvětluje lesbičce svůj vztah k něžnému pohlaví?

Komedie občas zadrhla, doktor by v krizi používal měkčí výrazy, ale je to umně uplácáno.

Konečně potlesk, na pódium se staví režisérka Jana Johnová. Zjišťuji zadání, podle námětu J. Havlíčka hru napsali O.Šubrtová a M.Laser, který se nakonec veřejnosti ukázal, účinkovala FP TUL a spolek Bieber. Nutno říci, že následná vzpoura žen divadlo prodlužuje, ale před tím jsem pozorně sledoval nastupující trendy v nejnovějším provedení.

Erotická komedie o „hloupých“ ženských se hrála před převážně ženským publikem, věk hereček zhruba odpovídal věku publika. To komentovalo nejrůznější pokusy dříve než chlapi.

Líbil se mi Petr Sádek. Dívky hrály v mezích možností, určité talenty se rýsují, ale je nutno je potvrdit. Muž sedmi sester je zábavný kus, ještě ne úplně hotový, ale rozhodně zajímavý.

Otto Hejnic

Napsat komentář