Dani Robinson Concept fascinoval Mladou Boleslav

Dne 19. září vystoupil americký kytarista a zpěvák Dani Robinson opět v Čechách, do zaplněného Muzea Škoda v Mladé Boleslavi přinesl ducha Jimiho Hendrixe. Má podobnou barvu hlasu, skvěle hraje na kytaru a využívá všech fint, různých boosterů a kvákadel, které kytarový mág používal. Hrál s nástrojem za krkem, držel ho jako samopal, ale hlavně byl neobyčejně vstřícný a bezprostřední. Jimi Hendrix po dlouhé době vstal z mrtvých.

Dani zní podobně jako Jimi, je za ním cítit duch Woodstocku a celé tehdejší doby. Na baskytaru hrál Jožo Mikulka, pevné provazce rytmů rval dopředu bubeník Otto Hejnic a nad tím poletovala kytara Daniho. Rock a blues smotané podle nezvyklého klíče. Je to od počátku nářez, ale vyloženě mne chytlo, když jsem živě slyšel Hey Joe a při tom si vybavil Jiřího Černého na Houpačce, který mluví o zamřížovaném Západu, a teď jsem to slyšel sám a naživo. Vypadám sice trochu jinak, bohužel, ale dožil jsem se. Ze známých fláků Hendrixe pamatuji superslavnou Hej Joe, čtvrtou, a potom Foxy Lady, Dani nezná česky ani slovo, což jemu ani nám nevadí.

Křest. Ctihodnému pánovi, který koncert uvedl, mohlo být v době flower power tak osmnáct. CD křtí ředitelka Škoda muzea paní Andrea Frýdlová.

Dani končí vypalovákem Got My Mojo Working od Muddy Waterse a slavným Johnny B Good od Chucka Berryho, po složitých výletech Daniho kytary znějí staré pecky podezřele jednoduše. Můžeme slýchat muzikantské hvězdy, kterým je víc než 70, prsty je poslouchají, ale dříve energický hlas si poroučet nedá. Dani je o generace mladší. Zpívá čistě a zaujatě, navíc se přidává dnes málokdy slýchaná kytara, je cítit, jak si tehdejší hudba získala nové pozice.

toni ROBINSON Fronta, ve které převažovaly anglicky mluvící dívky, s Danim dlouze diskutovala, nadšená Eva Rázková, dramaturgyně, prohlásila, že Dani se bude hodit pro liberecké Malé divadlo, to je důvod, proč to hlavně píšu.

Křest desky jsem sice fotil, ale mizerně, snad mi ho někdo sežene. CD se jmenuje Dani Robinson, nad tím je napsáno The Concept a dole Memoars For the Pastel Girl, využívá tehdy populární písmo, jaké je třeba na plakátech Jefferson Airplane nebo Led Zeppelin. Uprostřed je sám mistr s kytarou. CD vydalo Stranobello Music 2018, uvnitř je jedna větší fotka,kde je baskytarista, blonďatý Andy Simpleton, uprostřed tmavý Dani Robinson a světlovlasý bubeník a perkusista Otto Hejnic, kolem je spousta malých fotek. Všech 11 skladeb si napsal Dani Robinson sám, v poslední mu s textem pomohl producent Craig T. Fall. Dani a Otto hrají vše, Andy Simpleton nehrál 4,5, 6, ty vzal Honza Lstibůrek, Karolin Krézlová zpívala backgroud ve 4. a 5. skladbě, druhý producent Geoff Tyson ve skladbě poslední. Nahrávka vznikla ve studiu Hostivař, dělali ji Zdeněk Šikýř a David Pavlík, zvuk míchal Zdeněk Šikýř. Doma si znova pouštím CD.

t RobinsonPrvní, Month Of Sundays je založena na protikladu, křehký prostředek a drtivý konec. She´s Like A Dream – zde Dani nasazuje oblíbenou rychlost, jako by zde hrál ještě jeden kytarista. Falling All 2 Pieces – je cítit, jak ho bicí s basovkou ženou dopředu. Who Will She Run To. Ozývá se dívčí jméno, bustřená kytara, málem něžná, rozjel se. Prsty kloužou po hmatníku, ozývá se kvákadlo. Gridlock – pomalejší, na začátku jede kapela, zvláštní zpěv, na konci to Dani s kytarou rozjíždí do prkelného tempa. Electric Lover – zvuk je zastřený, vyletí kytarové sólo, dohromady, klidná skladba. Get It Through Ur Head – pomalejší pecka, vrší v ní témata dohromady. Karolina – pomalá skladba, prvně používá akustickou kytaru, začátek hraje bez doprovodu, Karolina, Karolina, výzva, kytarové sólo, moc hezká skladba, znovu rozjíždí kytaru, do ztracena. Butterfly Kisses – vyjíždí ostrý zvuk kytary, jemu odpovídá zpěv, jakoby polomluvené, polozpívané, ztrácí se. Dirty Secrets – zase jde tvrdě na věc, do toho něco povídání. A Rift In Time – vyjíždí tvrdý záběr, loučení, střídání nejrůznějších odstínů, zní místy jako housle, aby se vše slilo, chvíli ticho, pak naposledy to rozjede kytara.

Dostávám playlist koncertu od Otto Hejnice juniora, bubeníka. House Is Rockin – Stevie Ray Vaughan, Electric Lover – Dani Robinson, Hey Joe – Jimi Hendrix, Red House – Jimi Hendrix, zapomněl jsem název, Who Will She Run Too – Dani Robinson, Karolina – Dani Robinson, tohle slyším z CD po páté, vezmou to i česká rádia? Křest CD. Get It Through Your Head – Dani Robinson, White Room – Cream, Killing Floor – Howlin‘ Wolf, neznám, Foxy Lady – Jimi Hendrix, trefil jsem se, Green Light Girl – Doyle Bramhall II, vůbec neznám, All Along Watchtower – Jimi Hendrix, měl jsem poznat, složil to Bob Dylan. Month Of Sundays – Dani Robinson. Kdy Daniho Robinsona uslyšíme z velkých i malých rádií, která hrají věčně to samé?

Fotky mi nakonec posílá Jan Paterman, děkuji. Dani Robinson věčně putuje mezi USA, západní Evropou a ČR. Je to zajímavé CD, po dlouhé době slyšíme živé pokračování stylu, který otřásl USA, zvuk byl nový v době, kdy Armstrong s Apollem v raketě Saturn 5 přistál na Měsíci. Zešedivěly mi vlasy, ale dočkal jsem se.

Otto Hejnic

Napsat komentář