Tajuplný ostrov T. Syrovátky a F. Nuckollse

Podtitul inscenace podle J. Verna je Veselý kankán pro celou rodinu, premiéru měla 20. října 2017 a já jsem ji viděl 7. listopadu 2017.

Začátkem představení klesá balon, až ztroskotá na pustém ostrově. Poutavá je výprava, vpředu jsou dvoje vlny přes celé jeviště, zajímavé je nasvícení zezadu, vidíme černé siluety jednotlivých postav, ostatní kulisy evokují konec 19. století. Lukáš Kuchinka zachytil dobu války Severu proti Jihu. Pánové dle výkladu kostymérky Lucie Šperlové mají cylindry a dobové oblečení.

Zadní projekce ještě ukáže parní stroj, o kterém vypráví ušlechtilý Ing. Smith – Martin Polách, zatímco Kapitán Pancroft- Jaromír Tlalka ví, proč si brousil nůž. Lord Spitfire – Tomáš Impseil představuje osvícenou aristokracii. Komorník Oliver Přemysla Houšky ho dostává z úzkých. Čtrnáctiletý Sirotek Herbert Markéty Coufalové je ze všech mužů nejrozumnější. Sir Spitfire má žaket, cylindr a hůlku, obdobně jsou řešeny ostatní postavy.

Trosečníci řeší vztahy k zvířeně ostrova, představují je Girls Karolína Baranová, Michaela Foitová a Štěpánka Prýmková, mají šantánové oblečení, ale na hlavě masky vlka či bílého tygra. Tato trojice dívek všeho věku, zpívá většinu skladeb, které napsal Daniel Fikejz. Tvoří s Kapitánem Nemem – Václavem Helšusem druhou část inscenace. Kapitán Nemo je na scéně přítomný, aby potopil svojí ponorkou pirátskou loď. Jules Verne by se zpracování své látky velmi divil, ale účel světil prostředky.

Ještě se objeví velká Opice, pak Trestanec Ahmed s mohutným plnovousem, které ztvárnil Jan Jedlinský. Zpívající dívky, které patří ke Kapitánu Nemovi, zpočátku nemají k trosečníkům žádný vztah, což mi vadilo. Posluchači se inscenaci většinou srdečně smáli. Nejde říci, že by jedna nebo druhá parta lenošila, tančí vyzývavý tanec, nakonec se ke třem girls přidává i Herbert v kankánovém oblečení. Mrskají nohama, kam jen to jde. Moudrý Nemo v širáku

oživí sto let staré nadšení, že věda a technika dopomohou lidstvu k zdravému rozumu, zatím ale dopomohly ke dvěma světovým válkám.

Tomáš Syrovátka a Filip Nuckolls vytvořili bláznivou férii, kde chybí souvislosti, přesto většinu diváků baví, jak jsem se mohl přesvědčit na vlastní oči.

 

Otto Hejnic

Napsat komentář