Absolvent v Divadle F.X.Šaldy

Když jsem se dověděl, že v Liberci na velké scéně bude dávat šéf činohry Šimon Dominik Absolventa, připomněl jsem si slavné filmové dílo Mika Nicholse z roku 1967, The Graduate, kdy novelu Charlese Webba zpracovali scénáristé Buck Henry a Calder Willingham a hráli Anne Bancroft, fenomenální Dustin Hoffman a Katharine Ross. Sice jsem už nesdílel zásadní Hoffmanovo „pro lásku až na kraj světa“ jako při prvním zhlédnutí, ale znovu mě fascinoval Dustin Hoffman, který jde za svým přes mrtvoly, za zvuků písní Simona a Garfunkela. Co s tímhle osudovým dílem, které připomnělo dobu a naše, ruskými tanky tvrzené mládí? Je to jinak! Režisér Dominik snesl příběh na zem.
Představení vychází z adaptace Terryho Johnsona, Karel Čapek stvořil scénu z kovových roštů a šesti rozměrných nazelenalých maxipolštářů. Premiéra byla 17. června 2016, viděl jsem představení 7. října.
Už víme z vlastní zkušenosti, jak vyšší střední třída funguje. Benjamin Braddock, Jakub Albrecht, neurotik a vzorný student, sedí v darovaném neoprénu a nechce jít dolů k večeři s otcovými přáteli, což mu rodiče, Štěpánka Prýmková a Václav Helšus, předhazují. Štěpánka Prýmková se děsí jeho vylomenin, Václav Helšus chápe, že ještě má poznat život. Přichází Pan Robinson, Martin Polách, blahopřeje Benjaminovi, ujistí ho, co ho za velké věci ještě čeká. Vzpomene na svou dceru Elaine, je to Karolina Baranová, a ať dá pozor na jeho ženu, Veroniku Korytářovou, která si často přihne. Je to Benův nejlepší starší přítel. Alkoholička Paní Robinsonová panice Bena po jeho dlouhém odmítání svede a tvrdě rozmetává všechny jeho zavedené fráze o životě, se svým milencem chce být volná, svobodná. „Bavil ses někdy o tom, cos vystudoval, Bene?“

Není to gigantická událost, která ve filmu poznamenala svět. Ostatně Ben připomíná chytrého, ale spíše řadového kluka, paní Robinsononová je udržovaná, velmi pohledná paní, které Ben zahání prázdnotu, když manžel tvrdě pracuje, a pak usíná pomocí hypnotik. Změní se ale v nezvladatelnou bestii, když se Ben zaměří na její dceru.
Elaine, dcera Robinsonových, miluje své rodiče, je to naivní hodná dívenka, plná iluzí, do které se ale Ben zamiluje. Elaine věří své matce a před Benem prchá.
Elaine, Katharine Ross, později hrála v Butch Casiddym a Sundance Kidovi a v dalších slavných dílech své doby. Filmový hrdina vyměnil paní za slečnu, mladší a hezčí. Byl jsem tehdy na straně Bena, hezky to starším natřel.
V roce 2016 spíš věřím paní Robinsonové, i když se změnila ve fúrii, panu Robinsonovi, kterému se rozsypal svět, a panu Braddockovi, který syna nenávratně ztratil, při jejich marné snaze zvrátit osud.
Kam vylíhlý pták doletí, to už je jeho věc, s tím nic nenaděláme.
Recepčního, psychiatra a další epizodní role má na svědomí Přemysl Houška, striptérkou byla Michaela Foitová, kostýmy navrhla Alena Králová.
Šimonu Dominikovi se povedlo velmi podnětné a hezké představení, doporučuji všem.
Otto Hejnic

 

Napsat komentář