Kruh, středisko východočeských spisovatelů

Jednání rady Obce spisovatelů 17. června, které vedl Tomáš Magnusek, se konalo se v Praze, přineseme z něj zápis JUDr. Daniely Kovářové. Předsedkyně Marcella Marboe tam přinesla čerstvý výtisk 44. bulletinu Kruh, zahrnuje Pardubicko, Vysočinu, Orlicko a Hradecko. Má 56 stran, červenou obálku, grafiku Jany Wienerové, vedou ho tři pánové, Milan Dušek, Jiří Faltus a Jiří Lojín, všichni bydlí mimo Hradec Králové.
KruhPrvní z nich hovoří s básníkem Lubošem Zeleným, zajímavou povídku Žabožrouti napsal Jan Dvořák, povídku Tichý Antonín Šlechta, povídku Dceřin deník Eva Nemethová, povídku Autoportrét Pavel Pešák, verše napsaly Jana Wienerová, Marta Urbanová, Zdenka Líbalová a Alena Kordíková. V oddíle publicistika Štěpánka Saadouni protestuje kvůli památce Petra Bezruče. Miroslav Skačáni píše o návštěvě národního parku v Africe. Kruh představuje staré členy OS, publicistu a spisovatele Jiřího Uhlíře a jeho práci o Boženě Němcové, nové členy Ludvíka Uhlíře, s úryvkem jeho novely Na 6. patře člověk. Hostem je ukrajinský básník Sergej Šelkovyj, aforismy a recenze nových knih zachycuje František Uher. Povídkovou knihu Zelené vdovy Lubomíra Macháčka, kde se píše o době a smutku, recenzuje Jiří Lojín. Novela Podlaha z trávy, strop z hvězd patří Ivě Tajovské, autorka je sociálně cítící, její hrdina padá dolů, je bezdomovec, kamarád mu umře, je to tragédie na počkání, naznačuje recenzent Milan Dušek. MUDr. Miroslav Skačáni napsal knížku Pomóc! Trpím depresí!, spíš bych ji považoval za publikaci užitečnou z medicinského hlediska.
Pardubické střípky 2015 představují vítěze kategorií, III. vyhrál Matěj Prokop, IV. Kateřina Charvátová. Patnáctou Řehečskou slepici vyhrála Olga Novotná, cenu jí předal MUDr. Václav Franc. Na závěr je dvoje autorské čtení, Jindřicha Tošera a Evy Černoškové.
Východočeský Kruh připomíná liberecký Světlik , rozdíl ale je v tom, že Světlik dělají profesionálové z Krajské vědecké knihovny v Liberci, má lepšího grafika, tisk i fotky. První polovina je knihovny, druhá polovina patří KALu, který přináší krom vydaných knih a jejich recenzí také některé recenze divadelní. Východočeši mají dvojnásobek místa, úroveń je přibližně stejná. Nejsou zde medailonky, není uveden věk autorů. Kruh je dělaný za pomoci pedagogů z vysokých škol, fakticky zadarmo.
Obdobně vznikla publikace Ženy ženám, kde je 26 povídek od většiny autorek a několika autorů, kterou nemám. Marcella Marboe uvedla, že podobný sborník Muži mužům se připravuje na příští rok. Také prakticky zadarmo. Zbývá jen tiše zírat.
Otto Hejnic

Napsat komentář