LAK u Fryče

Ve čtvrtek  28. května se konal v knihkupecví  U Fryče křest prvního letošního, celkem 75., čísla Světliku.  Zaniklý KAL, Kruh autorů Liberecka, vystřídal mladý LAK, Liberecký autorský kruh, vedený předsedou Martinem Trdlou. Původní polovina Světliku zaměřená na články věnované Krajské vědecké knihovně zůstala, druhou literární polovinu tvoří mladá generace, která za  24 stránek zodpovídá.

Večer zahájili Martin Fryč, který asi 30 účastníků přivítal, a nynější předseda.  O hudební doprovod se postarala kapela Nekrmit, na kytaru hrál,  zpíval  a verše členů LAKu zhudebnil  Karel Pazdera, foukací harmoniku  hrál  Viktor Beneš a na cajon bušil Tomáš Škoda. Většinu textů složil prozaik Štěpán Kučera, který připomněl básníka a dalšího autora Julu Benka, Jiřího Žáčka a další.

Světlik křtili ředitelka knihovny Blanka Konvalinková, nakladatelka Eva Koudelková a Martin Trdla. Čtvero svých  veršů přečetl Martin Trdla, dále vystoupil Julius Benko a představil autora pěti olejů, umístěných v místnosti, Jakuba Šulce, závěr patřil kapele.

Za starý KAL kromě nakladatelky přišel Stanislav Kubín a Otto Hejnic. Večer ukončil Martin Fryč, nabídl zájemcům starý časopis Plav, připomněl další pořady  a slíbil, že zaplatí příští tištěné číslo Světliku.

Nečetl přítomný prozaik Štěpán Kučera ani Julius Benko, hudebníci z Nekrmit by zvládli i nahrávku desky, mají skladbu na You Tube.

V novém  Světliku je na ploše vyměřené LAKu rozhovor Štěpána Kučery se spisovatelem Josefem Strakou, recenze Martina Trdly na knihu Liberecká pohřebiště od Michala Maršíka, recenze Miroslava  Stuchlého na dokumentární film Lindy Kalistové Jablonské Psí láska. Básnickou sbírku Jedním dechem Jana Vozky recenzuje Josef Straka.

Článek  Osvěta je věnovaný devadesátníkovi Miloši Zapletalovi a článek K libereckému pobytu Boženy Němcové  napsala Eva Koudelková. Dvě CD z Lužice, Svět za dveřmi a Hej Lužice vydala nadace Lužických Srbů, píše o nich Milan Hrabal. Dále Martin Trdla představuje dvě básnická zjevení, liberecká dívka píše pod pseudonymem Jáchym, dalším je Jáchym Pochop z Turnova.  O renesančním člověku Jakubu Šulcovi píše Julius Benko, který také vzpomíná spolu Otou Hejnicem na Josefa Vinkláta.

V úvodníku nového čísla se Jan Šebelka zamýšlí nad 20 lety KALu a přeje jeho pokračovatelům mnoho úspěchů.

Otto Hejnic

Comments are closed.