Paní z moře Henrika Ibsena

Dr. Erik Wangel, Martin Stránský, je se svou novou ženou v malém přístavu na mořském pobřeží, kde některé lodi zastaví na dvě hodiny a pak odjíždějí.
Hraje se na Malém divadle, na jeviště herci sestupují i mezerou mezi sedadly. Režisér Šimon Dominik se scénografem Karlem Čapkem zvolili extravagantní řešení, na scéně z boku sedí violoncellistka Petra Vindyšová, na druhé straně je velikánská konstrukce, kde je lávka a nad ní obraz moře jako z reklamy, asi dvanáct obrazovek pouští černobílé fragmenty a vzadu stojí průsvitná, ale prostupná stěna a vepředu zabalené židle. Malíř Ballested, Václav Helšus, kreslí  krajinky a  prochází scénou, aby říkal, co je nového.

Elida


Někdo se koupe, jiný se podél moře jen prochází.  Dvě doktorovy dcery, Boleta, Michaela Foitová,  a mladší sestra Hilda, Barbora Bezáková, se baví se svým učitelem Gunarem Arnholmem, Jan Jezdinský,  který je vysoký, pedantický, racionálně uvažující a sestrám nadbíhá, a s brýlatým drobným Hansem Lyngstrandem, hraje ho Ondřej Kolín. Boleta se kvůli  otci a maceše trápí, k učiteli nemůže nic cítit. Hilda si naopak  s pány pohrává, neuznává je,  „brzo se mu bude dělat pleš!“, kometuje zarostlou hlavu ctitele. Dívkám bylo dobře bez macechy, která si jich moc nevšímá, „když odejde, už se nevrátí“, říkají, to ale  otec slyší nerad. Učitel přemlouvá k svatbě Boletu, ta ho nechce, ale když slibuje, že budou bydlet ve městě, opatrně svolí, jenže pak si to rozmýšlí.  Nejžertovnější postavou je drobný Hans Lyndstrand,  baví Hildu dospěláckými úvahami.

Druhá doktorova žena, Elida Wangelová, Karolina Baranová, se vrací z koupání, trápí se, pomalu se začíná rýsovat tragédie mezi ní a doktorem, jejím manželem. Učitel se mu snaží pomoci, ale doktor už všechno zkusil, je to marný boj,  ani Elida ho nechce jen tak nechat, ale nechce s ním spát. Nakonec se objevuje Cizinec, Petr Hanák, tvrdí, že výměna prstenů je důležitější než manželství. Loď houká,“ když se mnou nepůjdeš, už mne nikdy neuvidíš!“  volá na Elidu.

Viděl jsem představení 21. ledna, premiéra byla 4. října. Hudbu napsal Matěj Kroupa, bezčasové kostýmy vytvořila Andrea Králová. Škrty nevadily, ani nezvyklé prostředí. Henrik Ibsen napsal Paní z moře v roce 1888, Šimon Dominik ji režíroval v roce 2019,  obecenstvo libereckého Malého divadla nechtělo herce pustit z jeviště. Elida – Karolina Baranová a Dr. Erik- Martin Stránský hráli jako o život. Perfektní výkon.

Otto Hejnic

 

Comments are closed.