Krajina našich slov 2019, Landschaft unserer worte 2019

V pátek 13. září se v Liberci v krajské vědecké knihovně konal křest doujazyčné čítanky, Krajina našich slov 2019, Landschaft underer worte 2019. Kniha má  tvrdou vazbu, 110 stránek černobílého textu s kresbami a 12 stran barevných reprodukcí. Na stránkách publikace se sešli literáti z německé a české části Euregionu Neisse, Nisa, Nysa, doprovázejí je čeští výtvarníci. Navazuje na knihu Naše krajina slov z roku 2007, kde se ozvali čeští spisovatelé v originále a v německých překladech.  Předseda KAL, Luboš Příhoda,  a Jan Šebelka, editoři první knížky, chtěli oslovit také německé autory. Vydání knihy, kterého se ujal Euregion Nisa, se bohužel Luboš Příhoda nedožil.

Večer zahájil smíšený sbor Aurea Rosa z liberecké univerzity 3. věku.

Ředitelka knihovny Blanka Konvalinková, přivítala německé spoluautory, primátora Jaroslava Zámečníka, který byl činitelem Euroregionu Nisa, překladatele  Mgr. Kateřinu Krause a Ing. Franka Martina Krause, Jana Kühmeiera,  Hanu Dvořákovou, dceru zemřelého Luboše Příhody, výtvarníka Romana Karpaše,  autora grafické úpravy a obálky knihy, Karolu Becker, ředitelku knihovny v Žitavě, a Radku Ženíškovou, která měla v Euregionu Nisa všechny práce na starosti. Překládal  Jan Hanzl, za nepřítomného Jana Šebelku mluvil Marek Sekyra.

Jako první četla německy svoji povídku Ulrike Quast, překlad si najdete v knížce, ujistil Marek.Následovala minuta ticha za Luboše Příhodu.

Slavnostní česko – německý křest nové knihy zahájil Jaroslav Zámečník,  vyzvaní „kmotři“ moudře pohovořili a zapili knihu šampaňským.

Poté  četli ze svých příspěvků dva básníci, Martin Trdla  a Julius Benko, spolu s Karolou Becker, která básničky přečetla v němčině,  a odpovídali na otázky Marka Sekyry.

Oficiální část večera ukončil opět sbor a následovala volná debata přítomných.

Byl pátek 13. září, léto pomalu odcházelo. Róža Domašcyna nedorazila, Irena Eliášová  a Pavel Novotný ano, Milan Exner musel jet do Borovice, Otto Hejnic přijel na otočku,  Milan Hrabal je v Chorvatsku, Štěpán Kučera nedorazil, přítomni nebyli ani další autoři, Miroslav Nevrlý,Vlastimil Vondruška, překladatelka Petra Laurin, Peter Gerisch, Lisa Maria Kurzmann, Christine Raby, Udo Tiffert, přijely  Siglinde Trumpf a  Monika Hahnspach. Hlavní editor Jan Šebelka je ve Švýcarsku.

A co  výtvarníci?  18. září  začíná v Muzeu Českého ráje v Turnově výstava Severočeská grafika, kterou dal dohromady  Karpaš.  Z autorů  uvedených v Krajině našich slov se představí Milan Janáček, Josef Kábrt, Ladislav Karoušek, Roman Karpaš, Jaroslav Klápště, Vladimír Komárek, Eva Kubínová, Michal Machat, Michaela Maupicová, Jan Měřička, Jiří Pikous, Tomáš Plesl, Jaroslava Solovjevová, Pavel Šulc, Jaroslav Švihla, Vladimír Véla, Eva Vlasáková a Rostislav Zárybnický.

Knížku, stejně tak jako doprovodné malíře, spojuje region, kde působí, a rozděluje je metoda, kterou tvořili, či ještě tvoří, to samé platí pro básníky a spisovatele. Zaplněná knihovna se v pátek stala místem, kde se po prázdninách všichni sešli, radost ze setkání přehlušila smutek po těch, kteří nás opustili. Rád jsem hovořil například s básníkem Janem Kühmeierem, který se narodil u Jablonce, po odsunu žije  ve Vídni a za totality i v časech svobody hovoří plynně německy, stejně jako jeho přítel Příhoda. Samozřejmá dvojjazyčnost střední  generaci chybí, až zdejší mladí autoři  tento nedostatek eliminují.  Byl to večer, který se nebude opakovat.

Otto Hejnic

 

Comments are closed.