Moonlight Benjamin překvapila v Jablonci

Ve čtvrtek 18.července v 17 hodin v rámci  Jabloneckého kulturního léta na letní scéně Eurocentra vystoupila neznámá černošská zpěvačka Moonlight Benjamin s mladou bílou thrash – rockovou kapelou Square One. Francouzská  kapela vedená Matthisem Pascaudem se dvěma sólovými kytarami,  jednoduchou baskytarou a bicími hrála hlasitě a tvrdě, ale melodicky byla jinde, nezněla pentatonika, známá z černošského USA, ani klasické  evropské melodie.  Moonlight Benjamin velmi pěkně zpívala, musím říci, a současně tančila bosá, nezastavila se, většinou se točila na místě, obezřetně přistupovala  k jednotlivým hudebníkům, nadšeně k náhodným posluchačům, dokázala postavit a přinutit k potlesku celé auditorium. Ke konci zpívala francouzsky, to když jela pomalou lyrickou skladbu jen s kytarou. Moonlight Benjamin upostřed představení klesla na kolena, nezvyklá byla též gestikulace, ale marně jsem určoval jazyk, kterým zpívá. Nebyla to angličtina, tou mluvila při představování skladeb dost kostrbatě, ani španělština, francouzsky zpívala tři skladby.

Trochu moudřejší jsem byl po přečtení skládanky Jablonecké kulturní léto. Tam jsem zjistil, že zpěvačka pochází z Haiti, do sedmnácti žila v sirotčinci, přijala  kněžství voodoo, chtěla se stát jazzovou zpěvačkou, v roce 2002 zpívala s kubánským pisnistou, nyní se přestěhovala  do Francie. Časem ale zjistila, že voodoo lépe vyhovuje  rock, což předvedla  měrou nebývalou. Zpívá a tancuje jinak, uvidíme, co z ní ještě bude.  Autentické haitské voodoo jsem slyšel úplně prvně.

Ve středu Moonlight Benjamin účinkovala na Colours of Ostrava, ve čtvrtek na druhém a  posledním českém vystoupení v Jablonci.

Jablonecké kulturní léto je celé zadarmo. Okruh přispěvatelů je široký, ale díky němu lze v Eurocentru  slyšet muzikanty z různých lokalit, o kterých se moc neví, či kteří jsou na začátku kariéry.  Závidím.

Otto Hejnic

Comments are closed.