Řehečská slepice 2019

V sobotu  6. dubna se v Knihovně Václava Čtvrtka v Jičíně konala  již 18. Řehečská slepice, literární soutěž humoru, nyní jako Proměna  primáře Kafky aneb Den otevřených dveří na psychiatrii v Řehči. Pořádala ji knihovna a Sdružení rodáků a přátel Řehče. Do Jičína nás přilákal jeden ze zakladatelů soutěže MUDr. Václav Franc, a webmaster Obce spisovatelů František Tylšar.

Na schodech před knihovnou sedí dva šedovlasí fousatí braši, v náruči tahací harmoniky, a hrají a zpívají sprostonárodní písně. Ten vlevo je přece Fanda!  Chci ho obejmout, ale někdo nás žene dovnitř, kde kvapem ubývají židle. Dostáváme časopis ČAJ, je to zkratka, časopis autorů Jičínska, z listopadu 2017, číslo 134, také osmistránkové Řehečské noviny, mimořádné vydání u příležitosti 18. ročníku soutěže, dostáváme lístky do tomboly a kupuji za stovku povídkovou knížku Nevěry II.

Chvilku  po půl druhé MUDr. Franc zahajuje, bere si bílý plášť a klíče, které na psychiatrii  bezpečně určují, kdo je chovanec a kdo ošetřující. Sestřičkou je Mgr. Jana Benešová, z lékařské rodiny, ředitelka knihovny. V sále sedící  Karel Gott by také rád v Lucerně zpíval, ale je to někdo jiný, Mgr.Kafka se chvíli věnuje Kafkově Proměně, ale musí si  odpočinout na horách, na snowboardu,  není ale Ester Ledecká, jak si marně namlouval, než narazil do stromu. V rámci akreditace získal umělohmotné vědro, tím zabodoval v eldéence, když řekl o volbách, že je tady s urnou, což klienti neblaze nesli. Zubař MUDr. Franc ale přiznal barvu, ve své jednoaktovce  těžil z  příběhů ze soutěže.

V sále je na 110 lidí, více než vloni, též počet zaslaných prací stoupá, přišlo 28 básnických děl , 44 prozaických a 13 písňových textů.  Vystoupilo Řehečské kvarteto, dvě tahací harmoniky, zobcová flétna, tamburina a zpěv , jehož dva členové hráli na uvítanou před knihovnou a které hrálo i po produkci,  pila se káva nebo čaj a jedly se nápadité zákusky.

Řehečská slepice má vítězku  písňové soutěže, zpívající Martu Furchovou doprovázelo  Řehečské kvarteto.  Notovala  na melodii písně Co je to za děvčátko svůj  text: Starší pán má problémy se sexem,  doktor mu předepíše modrou pilulku, nevzal  si však brýle a spolkl ibalgin.

Soutěž je celorepubliková. Několik přispěvatelů pochází z Moravy,  F. Tylšar je z Veselí nad Lužnicí.

Hlavní cenu 18. ročníku získala Veronika Miškaříková za povídku Naše eldéenka.

V kategorii poezie vyhrál Jiří Šandera, 2. cenu  získala Svatava Mášová, 3. cena nebyla udělena. Čestná uznání získala Věra Polášková a František  Tylšar.

V kategorii próza zvítězila Veronika Miškaříková, 2. cenu získal Jiří Wilson Němec, 3. cenu Miroslav  Rezek, čestná uznání Pavla Konečná, Jan Řehounek, Miroslav Tota a František Tylšar. Zvláštní cenu knihovny dostala Danuše Pecková.

V porotě zasedali Jana Fanče Jirásková, Stanislava Benešová, Oldřich Suchoradský a Václav Franc.

Většina posluchačů byla starších, vzájemně se znali, mezi autory se našlo několik půvabných dívek.

Řada autorů posílá do Jičína své práce pravidelně. Na závěr probíhá tombola, kam lze umístit neprodané knížky nebo noviny,  manželka vyhrála ČAJ číslo 150 z března 2019. Příště vezmu staré neudané Kalmanachy, alespoň někdo je přečte.
Bylo krásně, v Jičíně začíná vše kvést, byl to zábavný a poučný den.

Kdybyste měli chuť se do soutěže přihlásit, uzávěrka bude začátkem ledna , společné téma jsou Vánoce. Příspěvky posílejte  na e-mailovou adresu slepice.rehec.cz,  bližší údaje o soutěži najdete na internetu.
Otto Hejnic

Comments are closed.