Bohumil Nuska vydal třetí díl trilogie Rytmus, Tvorba, Divadlo

Osmdesátisedmiletý Prof. PhDr. Bohumil Nuska z TUL Liberec  právě vydal třetí díl  odborné publikace  Rytmus, Tvorba, Divadlo, pojednávající o divadle. Vydalo ji nakladatelství Pražská scéna, editorem byl Jan Dvořák, recenzenty Miloslav Klíma a Jan Vedral. Obálka a grafická úprava je dílem Filipa Blažka. Poslední díl publikace má tvrdou vazbu a 320 stránek.  Podtitul Teatrologická tematika z hlediska symboloniky říká, o čem to vlastně je, neboť Nuska vychází z rytmu, kterému podřizuje vše kolem.

První díl Rytmus vyšel roku  2013, má 200 stran, například zkoumá abiotické rytmy  ve vzdáleném kosmu a mikrokosmu a končí Gnoseologickými  a dalšími  konotacemi  rytmologie.  Druhý díl Tvorba  má 260 stran, pokračuje kapitolou Od rytmu k symbolonu a zahrnuje nejdůležitější symbolonické termíny.

Třetí díl Divadlo začíná kapitolou Theatrogéma – rytmové prvky v divadelní sféře, řeší teatralitu neboli divadelnost, masku a její afinity, staroegyptskou mytologii a rituál a náboženské kořeny divadla. Jako příloha je v knize 17 stran termínů  jenom ve vztahu k dramatice a divadlu. Kniha má třístránkový anglický obsah.

Kniha zavádí nové výrazivo, je to  úplně nový pohled na události a věci kolem. Tuto zprávu  berte, prosím, jako připomínku pro divadelníky,  divadelní šéfy, režiséry a studenty divadelní vědy, že rytmus, tvorbu a divadlo jde vykládat i jinak, než je zvykem.  Doufám,  že se co nejdříve najdou  odborní recenzenti,  kteří  tuto výjimečnou knihu  posoudí.

Bohumil Nuska své nejdůležitější dílo stačil dokončit,  zbývá ještě doplnit  k jeho četným prozaickým a básnických pracím zatím pouze vyprávěný   prozaický Rubínový náhrdelník.

 

Otto Hejnic

Comments are closed.