Srpen v zemi indiánů

Hru napsal  Američan Tracy Letts, ročník 1965, přeložil ji Julek Neumann.  Režisérem je šéf činohry Šimon Dominik. Hraje se na scéně Karla Čapka, zabral celé jeviště. Červená, modrá, ještě další místnost, kde žije Beverly, a nízký prostor, kam zalezla indiánka Johnna  Monevata – Jana Hejret Vojtková. Kostýmy navrhla Eva Justichová, využívá kombinace hnědé, modré a černé  barvy. Hudbu připomínající westerny složil Matěj Kroupa. Hra získala Pulitzerovu cenu, v Liberci v Divadle F. X. Šaldy měla premiéru 26. dubna 2019, viděl jsem představení 29. května.

Beverly Weston – Ladislav Dušek, původním povoláním učitel a místní básník, si čte Eliota, dost pije a na život nahlíží se smířlivostí, přivede do domu indiánku, hlavně jako výpomoc pro svou manželku, ale najednou se ztratí a je nalezen mrtvý. Violet Westonová, jeho nemocná žena – Markéta Tallerová, má chvíle, kdy je úplně mimo, mluví nesouvisle, ale pak se probere a dívá se, co se to s její rodinou proboha stalo. Když je jí špatně, nechává vlát rozcuchané šedivé vlasy, když je jí lépe, bere si tmavou paruku a kárá u pohřební tabule, kam se všichni sjeli, své dcery, protože říci to jednou musí!  Nejstarší dcera je Barbara Fordhamová – Veronika Korytářová, která přijíždí domů a již ví, že se bude rozvádět, nesplnila očekávání, nic nenapsala a její choť, vysokoškolský profesor Bill Fordham – Martin Stránský, si našel studentku. Čtrnáctiletá Jean Fordhamová, dcera  Barbary a Billa – Michaela Foitová, svou pubertu náležitě prožívá, sice tvrdí do očí snoubenci Karen Stevu Heidebrechtovi – Tomáš Impseil, že je úchyl, ale nevinnost jí zachrání  až indiánka. Třikrát rozvedeného  Steva miluje třetí dcera Violet, Karen  Westonová – Barbora Bezáková, vidí na světě jen jeho. Druhá dcera Violet, Ivy Westonová – Karolína Baranová,  kterou někteří podezírali z homosexuality, se konečně zamilovává, ale její milý, Malý Charlie Aiken – Ondřej Novák, j. h.,  se ještě nevyjádřil.  Je to neschopný člen rodiny. Mattie Fae Aikenová, Violetina sestra – Štěpánka Prýmková, propadá hysterii jako Violet. Její manžel Charlie Aiken – Václav Helšus, je jen elektrikář, intelektuální záhady nechce chápat, ale okřikne ženu, která se naváží do Malého Charlese, jejich syna.


Indiánka Johnna Monevata si dokáže popovídat s mladičkou Jean, ale jinak si uchovává odstup, Bill Fordham se těší na studentku. Šerif Deon Gilbeau – Přemysl Houška, bude sice při rodině, ale nechá jí obtížné dědictví, velký dům upostřed venkova. Chvíli směšný, chvíli dojemný je vztah dcer k matce, které sypou do pytle nalezené prášky, budou ji muset nechat zavřít na psychiatrii, ale pamatují si doby, kde je měla opravdu ráda. Nepraktický otec fakticky držel rodinu pohromadě. Ženské postavy, komické i tragické zároveň, nám připomínají někoho blízkého z příbuzenstva.  Srpen v zemi indiánů je hra hluboce realistická, nepopisuje, co je možné, ale co se nás vnitřně dotýká. Režisér Dominik vykreslil  své ženy s opravdovou naléhavostí, na Violet, jak ji hraje M. Tallerová,  jen tak nezapomeneme.

Doporučuji před představením si opravdu přečíst, kdo je kdo. Autor se proslavil hrou Zabiják Joe, Srpen v zemi indiánů byl zfilmován, další jeho díla zůstala zatím nepřeložena.

Otto Hejnic

Comments are closed.