Naše sebrané trable

Znalec anglického humoru režisér Petr Palouš nastudoval v Malém divadle v Liberci hru All That Trouble We Had současného britského dramatika Paula Lucase. V překladu Petra Fantyse pod názvem Naše sebrané trable měla hra 15. února 2019 svou českou premiéru.

Layton, Hannah a Vaughan

Jevištní výtvarnice Jitka Moravcová zvolila hnědočervenou stěnu se třemi dveřmi, jedním oknem a dvěma prostory na hraní a zábradlím. Nápaditou hudbu složil Petr Čermák.
Vaughan – Václav Helšus, s dcerou Hannah – Michaelou Foitovou, sledují dalekohledem vysokánský most, ze kterého se skokani, kteří chtějí skončit se životem, vrhají dolů do vody, což je zábavná podívaná. Během času dívka staršímu vyká, Vaughan s motýlkem připomíná profesora, Hannah v černých kytkatých šatech jeho pokornou dceru, která se časem vzbouří. Jednou za týden je navštěvuje výběrčí nebo spíše vyděrač Layton – Jakub Kabeš, je to nervní mladý člověk, jednou sebestředný, jindy o sobě pochybující. Vaughan a Hannah všechny peníze nemají, což Layton nakonec akceptuje a jde za Regem, Přemyslem Houškou, který bezmezně miluje neznámého muzikanta, cokoliv o něm sbírá a nemůže si pomoci. Layton ale bez Rega nemůže být. Pesimistu Vaughana zkouší vytrhnout ze smutku životní optimistka pošťačka Margot v podání Jany Hejret Vojtkové, věší na zábradlí povzbudivé letáky a ptá se kohokoliv, jestli si ji vezme. Jeden ze skákajících zabije labuť, kterou Vauhan a Hannah vyloví a snědí, 60 metrů letět vzduchem je poukázka na rychlou smrt.

Záhada přijde, až dolů skočí Oliver – Michal Laurie, bytostný pesimista, který si v životě nic neužil. Nejen že se mu nic nestane, ale během letu se změní v hubenějšího a vyplave jako známý policista v uniformě a s helmou, který jde po britské bestii. Mnoho otazníků zůstane nezodpovězeno, kdo něco pochopil, zasměje se.
Inscenace se povedla. Vedle nejznámějšího Václava Helšuse, který byl už při vzniku Malého divadla, jeho dceru hraje půvabná Michaela Foitová. Poznáme vše kazícího slizouna Jakuba Kabeše, který chce situaci zachránit. Přemysla Houšku vidíme, jak svázaný přihlíží ničení LP desek nůžkami na plot. Michal Laurie si užil, vychutnal si prázdnotu nijakého nikoho i důležitost uniformy, Jana Hejret Vojtková si ozkoušela 105procentní přitakání životu.
Viděl jsem představení 22. února.
Otto Hejnic

Comments are closed.