Valná hromada OS 2018

Valná hromada Obce spisovatelů

Valná Obce spisovatelů ČR se konala v sobotu 8. prosince 2018 v 10 hodin v budově magistrátu v Praze. Členové dostali bezplatně čtvrté číslo Novin Obce spisovatelů, které připravil nový člen OS Dušan Spáčil, antologii české a slovenské poezie Refrény času, již bude možno zakoupit za 299 Kč, a antologii Duše plné slov za 350 Kč. U sekretářky bylo možno zaplatit členské příspěvky, pracující 750 Kč, nepracující 400 Kč.

Úvodem pozdravil Valnou hromadu pražský primátor MUDr. Zdeněk Hřib. Jednání vedla tisková mluvčí OS Daniela Kovářová. Zprávu o činnosti přednesl předseda OS Tomáš Magnusek, řekl, že se podařilo zlikvidovat zadlužení OS, poděkoval bývalým členům Rady, Marcelle Marboe, Milanu Hrabalovi a Pavlu Skramlíkovi, a stávajícím členům za obětavou práci pro OS. Nechal odhlasovat, že členové OS po dosažení 80 let se mění na mimořádné členy a příspěvek neplatí.

Postupně vystupovali jednotliví členové Rady, první ostravská Lýdie Romanská.

Kriticky pustila do ostravského docenta Smolky, který neuznal žádného z autorů doby nedávno minulé, po Závadovi uznává až Hrušku a toto přednáší i studentům. Dále hovořila o setkávání s polskými a slovenskými básníky.

Pražský klub, vedený Olgou Nytrovou, se schází jednou za měsíc v husitské kapli v Karlíně, kde vystupují různí umělci, po programu následuje beseda. Dále publikují v Husitovi a podobných publikacích, s Františkou Vrbenskou přečetly 22 knih, aby zhodnotily ceny Miroslava Švandrlíka.

Západočeši profitují z blízkosti Bavorska, bývalý předseda Hrubý dobře uměl německy a měl tam řadu přátel. Jaroslava Málková prohlásila, že mají dobré vztahy s magistrátem, knihovnou, nakladatelstvím a galerií,významná je cena Bohumila Polana, ze 40 členů je 12 v Obci spisovatelů, většinou to jsou básnířky a básníci.

Jihočeši jsou obdobně aktivní, krom Českých Budějovic žijí v Táboře, Písku,Vodňanech a dalších místech, Hanka Hosnedlová je vede rázně. František Tylšar z Veselí nad Lužnicí, který se www stránek po P.Skramlíkovi ujal, vzkázal, že Liberečáci, Ústečáci a Pražáci s ním spolupracují, a vyzval ostatní k nápravě. Jihočeši mají 52 členů, udržují kontakt s literáty z Regensburgu. Alois Marhoul hovořil o Mobelově ceně a básnické spolupráci se Slováky a Poláky, která se úspěšně rozvíjí.

Z Liberce jsme dorazili dva, krom mne ještě Stanislav Kubín. Pražský člen Falteisek řekl, že autoři detektivní literatury mohou do konce února poslat 12 stránek textu do soutěže. Vlado Ríša řekl, že sci-fi literatura musela vyměnit Ikara za Daidala, chodí jim na 600 povídek, z toho je obvykle jen 15 až 20 publikovatelných.

Za hodinu proběhlo hlasování, byl jsem s Radimem Uzlem a Aloisem Marhoulem členem volební komise. Bylo přítomno 50 členů, dva hosté, všechny hlasy byly platné, u tří případů bylo škrtnuto jedno jméno, u jednoho hlasovacího lístku dvě. Počítali jsme výsledky v jiné místnosti, proto další jednání komentuji jen krátce.

Volební lístek. Platné úpravy: přeškrtnutí jména a/nebo dopsání jména nového kandidáta. Kandidáti jsou uvedeni v abecedním pořadí a bez akademických titulů.

Rada OS : Jan Cimický, Ondřej Hník, Hana Hosnedlová, Tomáš Magnusek, Jaroslava Málková, Alois Marhoul, Hana Mudrová, Olga Nytrová, Lydie Romanská, Josef Šmajs a Františka Vrbenská

Revizní komise OS: Ivo Harák, Otto Hejnic a Vlado Ríša

Po odevzdání výsledků voleb zvolila nová Rada OS svého předsedu, opět se jím stal Tomáš Magnusek. Nové sídlo Obce spisovatelů je Herecký dům Viktorka, Ratibořice 12, pošta Česká Skalice.

Odchází dva důležití členové, JUDr. Daniela Kovářová, která je podepsána pod většinou zpráv, a MUDr. Radim Uzel, který dělal to, co nikdo nechtěl, a jeho Slovácko na Václaváku se stalo náhradním centrem. Chybí nám, hlavně Daniela, místo které nyní se značným zpožděním oValné hromadě Obce spisovatelů ČR informuji.

Povedlo se získat novináře, o zasedání OS a znovuzvolení Tomáše Magnuska předsedou se psalo v MFDnes, do Rady se podařilo získat známé osoby.

Otto Hejnic

 

 

 

 

 

 

Napsat komentář