Boleslavský Chaplin

Boleslavský Chaplin

Tragikomedii Chaplin uvedlo Městské divadlo v Mladé Boleslavi ve středu 5. prosince 2018 na scéně DFXŠ v Liberci. Starší generace Chaplina bezpečně zná z černobílých grotesek a slavných mluvených filmů, pozapomínaný herec a režisér byl viděný jinýma očima.

Charles Spencer Chaplin v podání Matouše Rumla byl vynikající, děj režírovaný autorem Pavlem Khekem a spoluautorkou Lenkou Smrčkovou ukázal, jak vlastně tulácká figura vznikala, kdy jeho představitel přišel k velikým botám, buřince, hůlce a zvláštní chůzi. Sledujeme Chaplinovu cestu vzhůru od Macka Senneta – Roman Teprt, který hrál i jiné role, přes Chaplin Studios až po United Artists. Kostýmy Agnieszky Oldak – Páté kopírují dobu. Na scéně Michala Syrového figuruje velká dřevěná kamera, neustále se něco točí, v pozadí je zasněžená hora, tu pohoří s nápisem Hollywood, americká vlajka, a když se Chaplin hájí z neamerické činnosti, je vidět výřez Sochy svobody.

Jeho hlavními protihráči jsou bratr Sydney Chaplin, hraje ho Petr Prokeš, a kameraman Roland Totheroh-Rollie, hraje ho Aleš Petráš. Chaplin má vřelý vztah k matce, která se nakonec ocitá v blázinci, Hannah Chaplinovou ztvárnila Lucie Matoušková.

Během hry je scéna plná žen a dívek, fungují zde jako členky štábu, herečky, bulvární novinářky, tanečnice, ječící fanynky a Chaplinovy manželky, Mildred Harrisová, Lita Greyová a Paullet Goddardová, byly šestnáctileté, všechny nadšené životním elánem Charlieho, který vůbec nikoho neposlouchá. Matouš Ruml jako Charlie si střihl životní roli, scény z nejvýznamnějších filmů, jako byl první celovečerní Kid, v době nástupu fašizmu Diktátor či Mister Verdoux, se mihly v zadní projekci.

Hudební doprovod zajistili převážně Beatles.

Douglas Fairbanks – Petr Mikeska, a Mary Pickfordová – Máša Málková, byli s Chaplinem dobrými přáteli, založili spolu United Artists. Ve studené válce byl Chaplin Výborem pro neamerickou činnost z USA vyhnán.

Svatava Milková, Petr Bucháček, Karolina Frydecká, Barbora Mudrová, Marta Dancingerová, Nina Horáková,Sandra Černodrinská aj. zobrazují více postav. V roce 2018 soubor doplnila Malvína Pachlová a Lucie Končoková, která ztvárnila Oonu, poslední Chaplinovu manželku. Byla to osmnáctiletá dcera O. Neila a porodila Chaplinovi osm dětí. Chaplin zemřel v roce 1977 ve Švýcarsku.

Část jeho filmů jsem viděl. Charlie Chaplin zůstane v mé paměti. Matouš Ruml ho ukázal z lepší i horší stránky, jako člověka úspěšného i chybujícího, jdoucího za svým. Navzdory známému tématu dopadla dlouhá pouť opravdu dobře, činohra úspěšně doplnila natočené filmy.

Otto Hejnic

 

Napsat komentář