Výstava SPDR na magistrátu

Byl jsem pozván 3. prosince v 16 hodin do vestibulu Krajského úřadu v Liberci na výstavu Pozdní sběr Spolku přátel drobných radostí (SPDR). Účastnili se jí malíři, fotografové, herci a spisovatelé scházející se v pondělí ve vinotéce U Hrušky. Přišel jsem, když Stanislav Kubín výstavu otevíral, recitoval své verše a uvedl básnířku Milenu Hercíkovou. Na piano hrál p. Jerie.

Výstava je adventně zaměřena, jablka a ořechy se mísí s knihami Standy Kubína a knihou Jiřího Skleničky Zderazského o Maroku, inženýr Sklenička však nejvíce upoutal svými abstraktními obrazy. Známý malíř Josef Zíka má hlavní symbol postupně mizející kříž. První obraz na kraji je česká vlajka se sušenými houbami od Miroslava Lose. Autor, kterého jediného osobně neznám, zde vystavuje hlavně velké Ex libris. Fotograf František Eichler má vedle slona v savaně a řady cizokrajných zvířat také křížovou cestu za soumraku. Petr Lejsek kreslí kostelíky a kláštery v krajině.


Oldřich R. Veselý fotí Moje Benátky bez lidí, chce najít osamělou špičku gondoly, což se mu nakonec podaří. Výsledkem jeho toulek jsou fotoknihy, Vzpomínky na Dalmácii, Toulky severní Itálií, Pomořansko a Chvilky s Dalmácií. Nebudu si ničit nervy, ptám se, jestli mi může poslat pár fotek. Dává mi vizitku, má na ní pod jménem napsáno: monarchista, nostalgik a občasný výtvarník, ten bude zajišťovat fotky z výstavy.

Petr Rosecký vystavuje dřevěné betlémské sošky, jeho děda je vyráběl pro kostely. Chválím paní Kubínové skvělé perníčky, herec Milan Hodný zase malé koláčky. Všichni jedí a baví se. Kapela ve složení housle, cembalo, piano a horna hraje a zpívá české lidovky, dámy se přidávají.

Pozdní sběr, jak se výstava jmenuje, značí špičkovou kvalitu vína, ale také ubíhající věk umělců. Potrvá do 30. prosince. Přijďte nasát předvánoční atmosféru.

Otto Hejnic

Napsat komentář