Úklady a láska Ivana Krejčího

Režisér Ivan Krejčí se po groteskně pojatém Revizorovi vrací do libereckého Divadla F. X. Šaldy, aby uvedl truchlohru Friedricha Schillera z roku 1784 Úklady a láska. Text upravil Tomáš Vůjtek, hudbu složil Ondřej Švandrlík. Krejčí prohlásil, že v postmoderní době není jasné, co je pravda a co lež. Novou postavu Odpovědníka vytvořila šklebící se posměvačná Markéta Tallerová, dobře zpívající, která ve smokingu nápadně nalíčená líčí jednotlivé události. Viděl jsem ze třetí řady veřejnou generálku, později 19. června 2018 z prvního balkonu popremiérové představení.

Na scéně Michala Davida se postupně otevírají tři rudé opony, v nich jsou tři postele a jedna luxusní vana, kam se přemístí Lady Milfordová – Karolína Baranová, která si stěžuje, že jí nikdo neodporuje, v druhém dějství jsou na scéně mimo skříně jen židle. Kostymérka Margo Galas oblékla premiéra do smokingu, jeho sekretáře Wurmse dokonce do cylindru, ostatní dvořané mají paruky, muzikant vytahané bílé triko.

Premiér van Walter – Zdeněk Kupka j. h., se představí jako intrikán, nesnáší se se synem Ferdinandem – Michalem Luriem, který si pořídil šestnáctiletou milenku Luisu – Elišku Jansovou, rozhodně ji nechce opustit a oženit se s Lady Milfordovou, o které všichni vědí, že je metresou vévody. Svatbu s ní premiér pokládá za vyloženou příležitost pro syna. Velkou postavou je slizký elegantní Wurm – Tomáš Váhala, Luisu by si vzal sám, ale ona o něj nestojí. Premiér chce dát Lady Milfordovou majoru Ferdinandovi, proto nechá Luisiny rodiče, starostlivého muzikanta Millera – Martina Stránského, a Millerovou – Štěpánku Prýmkovou, zavřít do vězení. Aby je pustili, vymůže Wurm na ní dopis, kterým se Luisa přiznává, že má někoho jiného. Vůl je Dvorní maršálek Kalb – Jaromír Tlalka, všichni si z něj dělají legraci, klidně to vezme na sebe, je to jen žert. Žárlivost se promění v nenávist.

Jenže tohle všechno Odpovědník komentuje, proti složitému úřednickému textu Lady Milfordové tu stojí jednoduchá jasná odpověď Luisy. Jede se dál, vše je promlčeno. Komorník – Ladislav Dušek a Ochranka, Martin Heřmánek a Lukáš Trojan, jsou vždy připraveni. S Odpovědníkem to dostáváme ještě horké, ale přecezené, přidané k dalším a dalším zprávám. Je to jen televize.

Otto Hejnic

Napsat komentář