Vše nejlepší – Salon Práva

V sobotu 13. 6. 2018 se v Jablonci v knihkupectví Serius konal křest knihy Všechno nejlepší, Tisíc čísel a dvacet let Salonu Práva. Editor Zbyněk Vlasák pozval na cestopisné putování prozaika Marka Tomana, scénáristku Kláru Vlasákovou a prozaika Štěpána Kučeru. Jablonecký autor hovořil o poloprázdných národních parcích v Keni a těsném Nairobi, kde se setkávají mrakodrapy se stádem koz.

Marek Toman mluvil o věčném sporu mezi Izraelci, Palestinci a křesťany. Klára Vlasáková rozdělovala na ostrově Lesbos potraviny imigrantům, většina cizinců byly matky s dětmi, moc se jim do Německa ani jinam nechtělo. Kučera, když popisoval studenta z Palestiny, líčil pozadí konfliktů zase jinak. Stojí tu Rusové, Židé, Arabové, ortodoxní, neortodoxní, ti, co musí jít na vojnu na tři roky, ženské na dva. Střetávají se vojáci, nasazující životy, s ultraortodoxními, kteří na vojnu nejdou. Nikdo nevidí konec konfliktu, říkají Toman s Kučerou.

Kniha má tvrdou vazbu, 610 stran a na 70 autorů, od Haška a Lustiga po Bělohradského. Štěpán Kučera rok na knize pracoval. Předtím napsal povídkovou knížku Jidáš byl ufon, tu koupila synkovi nějaká blondýna.

Diskutovalo se zaníceně, osvíceně, ale vzhledem ke složitosti problematiky marně do půl deváté. Nechal jsem sedmiměsíčního Štěpána Kučeru s maminkou Míšou a další příznivce svému osudu a vyrazil jsem na tramvaj.

Otto Hejnic

 

 

Napsat komentář