Žijeme? Napsala Lenka Čepková

V libereckém Malém divadle se 1.června 2018 konala světová premiéra hry Žijeme?, kterou napsala Lenka Čepková, loňská absolventka Vysoké školy múzických umění v Bratislavě, přesto již úspěšná, oceňovaná autorka. Loni vytvořila např. scénář ke krátkému filmu Ríbezľák, s Emilií Vášáryovou a Martinem Hubou, jenž si razí cestu na filmových festivalech.

Přeložený slovenský text a režii vyprodukoval Petr Štindl, podtitul hry je Tahle země není pro cizince. Odehrává se mezi nejrůznějšími cvičebními přístroji, jimiž je scéna Petra B. Nováka zaplněna. Vidíme tři oranžové velké míče, svéráznou roli má koupelnová stěna, sloužící jako výtah.

Desetidílný cyklus jednoho domu začíná. Na scéně se ukazuje nápis V třetím poschodí bydlí krásný chlap, Lena – Veronika Korytářová, v červené baretce se seznamuje s Milanem – Janem Jedlinským, přítelem Pauliny – Barbora Bezáková j. h. Hojnost obvykle nesděleného zdůrazní hlasité komentáře, mluví, jako by jim zobák narostl, letím do práce, proboha padám, jauvajs, to je hergot fešák. Přímou řeč toho druhého prostřídávají, používají se například sprostá slova, dochází k rozdílu mezi řečí oficiální, směrovanou tomu druhému, a neoficiální, určenou samu sobě. Dokonce se obejmou, ale jsou zadáni, jeden jede do třetího a druhý do pátého patra.

Na scéně se ukazuje Hvězda televizní show, v kostýmku Lucie Halgašové se vyjímá Anna – Jana Hejret Vojtková, trpí kvůli svému bývalému muži Alexandrovi – Václav Helšus, zatímco Rudy – Petr Hanák, moderátor TV vysílání, v nápaditém obleku dělá show, ale mimo záběr kamer je všechno jinak.

Dost těžko jsem snášel Pauline, která zesměšnuje pidizemičku, a jejího manžela Milana, Pauline může žít po celém světě, odpovídající místo vždy najde. Teo – Tomáš Impseil by Pauline chtěl, ale neumí ani kváknout. Umí, neumí. Stejně tak Anna musí jenom prodávat v supermarketu? Víc nezvládne.

Říkat všechno se nevyplácí, pád masážního stroje se nevyplácí, tragikomický Teo tak tak postaví mašinu na nohy. Pauline mluví anglicky, Teo jí nerozumí ani slovo, ale vnitřní monolog mluví česky, jak se jí Teo dívá na zadek. Působivá scéna.

 

Alexandr nemůže mít s Annou děti, Anna přistihne Alexandra s Rózou – slepou houslistkou, hraje ji Michaela Foitová, ten kvůli tomu spáchá sebevraždu. Anna ho lituje. Proč se Alexandr zabije, když se měl starat o dítě? Proč se mladý Rudy zabije, když má rakovinu, alespoň chvíli by bojovat mohl.

Nejede výtah, v tom okamžiku je všechno špatně, i v Americe. Chlapi kapitulují, ženy se drží. Lena odříká dlouhý text, bez přeřeknutí, bez zaškobrtnutí, jako rodilá mluvčí mluví anglicky natolik dobře, že má v nadnárodní firmě přednost. Pozor, anglicky se mluví, protože česky v managementu nikdo neumí.

Ještě se musí vzorná rodinka předvést, malá, tuším, Julie Kabešová jako Elenka, pronese svou repliku.

Žijeme? se odehrává ve třetím tisíciletí, ve zgobalizovaném světě. Pětimilionové Slovensko a desetimilionová Česká republika se bez angličtiny neobejdou, dobře jim tak. Dobře nám tak.

Desátá kapitola končí, Mlha – Jan Jedlinský, Skvrna – Veronika Korytářová a Moucha – Barbora Bezáková, všichni v nápaditých převlecích zazpívají Sedí moucha na stěně.

Dobrým nápadem se ukázalo vypovědět všechno. Teo chce Pauline, ale postrádá řeč, bez které to nejde. Tahle země není pro cizince. Tahle země není pro starý.

 

Otto Hejnic

Napsat komentář