Ctihodní řezníci – Jan Šebelka

Detektivní román Ctihodní řezníci vyšel na podzim v roce 2017, má 280 stran, měkkou vazbu a obálku od Romana Karpaše.

Ctihodní řezníci ŠebelkaHrdinou je novinář a spisovatel Marek Kafka, elitní, ale stárnoucí autor severočeské mutace celostátního deníku, který se s despektem dívá do 90. let, kdy novináři měli iluzi, že změní chod dějin. Patří k mediální elitě, na tiskovkách zpovídá zvolené představitele, ale mladý šéfredaktor po něm chce nezáživné opravy školek. Marka oslovuje asi čtyřicetiletá Marta Cibulková, jejíž manžel byl před sedmi roky za záhadných okolností zastřelen a ona přišla o 50 milionů, přesto jí zbylo dost, aby dala dohromady milion. Za ten Marek sepíše, co zjistili, jak to doopravdy bylo, a ona bude spoluautorkou a knihu vydá. Jan Cibulka byl zastřelen dopoledne brokovnicí. Cibulková tvrdí, že ho zabili jeho společníci, Grygara a Nošic, ti tvrdí, že byli dopoledne v bordelu, odkud mají alibi. Podezíraní Ukrajinci, kteří měli střílet, se nenašli. Marek prošťoural Tiskovou agenturu a Newtona, kde jsou zachyceny články v novinách. Jede do Barcelony pátrat po zmizelé Darině Slámové. Barcelonská Laura, u které bydlí, studovala s Martou na pajďáku, její manžel ji poznal na sympoziu v Praze a letos plachtí v Karibiku.

V knížce je pěkně popsaná Barcelona, demonstrace, kouření marihuany, dvoudenní mejdan, nahá mulatka Maria, co všechno si Marek myslel, že s ní prováděl. Hojně se pije tullamorka a víno po litrech. Marek Darinu nenašel, před lety zmizela, letí nazpátek. Marta Cibulková volá, že ji přejelo auto na přechodu. Má zlomené zápěstí, naraženou hlavu, auto pak rychle odjelo.

Nošic žaluje v redakci, že Marek, který je v neschopnosti, letěl do Barcelony. Nošic chce kandidovat v Kristiánově na starostu, Grygara má bezpečnostní agenturu, dohromady mají elitní školu Amos.

S Markem zdráhavě spolupracuje kriminalista Milan Špale, vysvětluje mu, jak k omylům došlo. Je s Markem proti policejnímu sboru v Kristiánově. Vzpomíná, jak musel všechno skartovat. Marek si vybavuje, kolikrát mu, jako novináři, vyhrožovali. Špale říká, že něco ví Jarda Jarka, vrah na invalidním vozíku. Marek se k němu objednává na pondělí a jede za ním s Cibulkovou. Jarka jim líčí, jak jednou Nošicovi a Grygarovi pomohl s pistolí proti dvěma stařečkům při získání jedné restituce, což Marek přes kabát nahrál. Domluvili se, že přijedou příští pondělí, paní Cibulková přiveze slíbených 50 000 Kč. Jarku ale najdou mrtvého, zastřeleného zezadu. Tím začíná opravdová detektivka, přijíždí policie a televize s komentátorem Babulákem, Marek začne v TV tvrdit, že píše závažnou knihu, a Cibulková obviní ze svého případu policii, vznikající kniha otevře stará tajemství.

Sledujeme, jak Marek píše o vraždě článek do novin, jak píše knihu, sledujeme, jak policie kdysi vyhodnotila vraždu Jana Cibulky, jak byla psána vyjádření Ukrajinců, co dělá soudní znalec, atd. Poznáme lesbickou lásku v Katalánsku, homosexuální vztahy v Kristiánově, upjatý život na na jednom z ostrovů Chorvatska, ochutnáme jídla a nápoje, co hrdlo ráčí. Marek má k dispozici internet, umí používat média, sežene si staré materiály, ale i on znovu podcení svoje soupeře.

Kniha popisuje staré vraždy, pojednává o vztazích mezi špičkami policie, soudci a státními návladními, s nimi a proti nim stojí zástupci médií, kteří se potřebují zviditelnit na celostátním trhu s informacemi.

Jan Šebelka se nechal inspirovat událostmi, které se v Liberci kdysi staly, ukazuje na význam novin a televize v půběhu vyšetřování. Ruší černobílé vidění případu, nelze ve skutečnosti zaručit, že někdo zainteresovaný napíše úplnou pravdu.

Otto Hejnic

 

Napsat komentář