Mučedník Maria von Mayenburga a Martina Tichého

Malá scéna Divadla F. X. Šaldy byla brána jako protiváha velkého jeviště, na něm jsou velké inscenace, expresivní Malé divadlo naopak nabídlo šokující představení, po kterých divák nemohl usnout, např. inscenaci Tvář v ohni od Maria von Mayenburga, kterou režíroval v roce 2010 Martin Tichý. Letos se s Mučedníkem od téhož autora vrátil.
Hraje se v aréně, hru, která měla premiéru v roce 2012, přeložila Kateřina Bohadlová, autorkou realistické výpravy je Jitka Fleislebr, hudbu složil Christian Fischer z Německa.
V krátkých sekvencích se odehrává cesta Mučedníka Benjamina Seidla, hostující Jiří Böhm, do pekla. Jeho matka samoživitelka, pí Seidlová, hraje ji Jana Hejret Vojtková, zápolí s výchovou svého syna, předpokládá, že puberťáka zákonitě musí nápady s Biblí časem pustit. Skočil do vody v bazénu oblečený a tím se dostává do střetu s učitelkou biologie Erikou Rothovou, Markéta Tallerová, který má rozsoudit ředitel Batzler, Martin Polách. Ten oportunisticky hledá nejschůdnější řešení, přiznává část viny škole, žákyně Lydie Weberová, Eliška Jansová, a Olga, Michaela Foitová, musí místo bikin, ve kterých se producírují, nosit plavky vcelku. Tělocvikář Markus, Martin Stránský, který s bioložkou žije, nevidí větší problém. Farář, Ladislav Dušek, vidí ve svlékajícím se Benjaminovi, jediném, kdo bere Bibli vážně, svoji posilu, ale ten ho odmítá. Žák Jiří Hansen, Tomáš Váhala, má jednu nohu kratší, proto Benjamina vážně poslouchá, je jediný jeho učedník. Syrový děj podtrhují různé situace ze života hrdinů, například jak Jiřího spolužáci mučili. Matka hlavního hrdiny nechápe, že otcem, který je opustil, nemyslí syn svého vlastního, ale Boha, racionální učitelka biologie navléká prezervativ na mrkev, a nakonec se pustí do studia Bible, aby 2000 let staré příběhy vytáhla proti svému protivníkovi. Iracionální příběh iracionálně končí.

Režisér příběhu Martin Tichý udržel rychlý spád děje, zachytil sociální postavení samoživitelky a jejího syna, vykreslil přesně dobu, počátek 21. století, kdy inscenace vznikala. Teď, s přílivem islámských věřících, bude mít Německo větší problémy. Příjemným překvapením je výkon hostujícího Jiřího Böhma, jednoduchou matku zahrála přesvědčivě Jana Hejret Vojtková, Eliška Jansová si nenechala nic líbit, direktor Martin Polách celek hlídal, ale neuhlídal. Nikdo neřekl naplno, že Jiří Böhm je cvok, tím těžší to měla rozzuřená Markéta Tallerová, jejíž souboj s Jiřím byl tragikomickou náplní inscenace. Tohle nás, dámy a pánové, za pár let při střetu s islamisty asi čeká.
Viděl jsem generálku a 11. října 2017 druhou premiéru. Zahlédl jsem paní Hrdinovou a paní Soprovou z Divadelních novin. Inscenace vznikla za podpory Evropské unie jako součást projektu Mezinárodní spolupráce divadel Trojzemí J- O-Ś. Dobrá věc se Martinovi Tichému povedla.
Otto Hejnic

Napsat komentář