Grafik Rudolf Jakubek a Metznerbund

Grafik Rudolf Jakubek
Liberecká Galerie Lázně vystavuje 21. 9. až 31. 12. 2017 část souboru z Regionálního muzea v Teplicích. Německočeský umělec (1902 – 1968) patřil k expresivním realistům a dokonale zvládl grafické řemeslo. Vedle autoportrétu kreslil hlavně ilustrace ke knihám, uvedené jsou Tři přadleny bratří Grimmů, a další biblické, mythologické či pohádkové příběhy, v příhodách Nymf a Satyrů se sexuální fantazii meze nekladou. Rudolf Jakubek byl po druhé světové válce odsunut, jeho ironické dílo má i po letech moderní tvářnost, přesvědčte se sami.

Metznerbund, dějiny uměleckého spolku 1920 – 1945
V podbazénové hale galerie Lázně jsou od 21. 9. do 31.12. vystaveny artefakty uměleckého spolku Metznerbund. Jde o díla národnostně členěná, po výstavě Mladí lvi v kleci uvidíte dosud neprezentované obrazy, kresby a plastiky německých výtvarníků žijících v předválečném Československu, ale po válce odsunutých, jako byl např. Karel May, Richard Felgenhauer, Franz Jägr či Karl Krattner a další.
Bohužel Metznerbund se koná v době výstavy Helmuta Klewana, galeristy, jenž shromáždil artefakty světově známé, ale v Liberci, a některé ani v Čechách, zatím neviděné. Výstava Metznerbundu si zasloužila grant České republiky, ale nové zájemce získá asi těžko.

Ukázky grafik Rudolfa Jakubka

Ukázky artefaktů uměleckého spolku Metznerbund

Otto Hejnic

Napsat komentář