Liberecká galerie Lázně uvádí tři známá jména

Výstavu Giacometti – Picasso – Chirico ze sbírky mnichovského sběratele Helmuta Klewana jsem viděl až koncem září, myslím si, že je nutno ji navštívit, i když končí 1. října 2017. Na 150 obrazů, grafik, soch a nejrůznějších artefaktů většinou menšího formátu shromáždil Helmut Klewan ve své malé galerii.
Je to průřez 20. stoletím, potkáváme známé malíře i rakouské málo známé umělce 60. let. Muž a spící žena od Pabla Picassa má sexuální podtext, Alberto Giacometti původně své vyzáblé postavy maloval, ryl je do monochromního obrazu, až později je začal zpracovávat do bronzu, nejprve hlavu zeštíhlil a pak vytvářel své přízračné dlouhatánské postavy. Giorgio de Chirico namaloval svou surrealistickou krajinu. Potkávají se zde nejrůznější tvůrci, otec nové figurace Francis Bacon a jeho zdeformované sedící postavy, proslavený v 60. letech v literárních časopisech, Max Ernst, známý surrealista, dva obrázky tu má jedinečný a bláznivý Salvator Dali, dvakrát Henri Michaux, jeho černé postavičky na bílém papíře, Otto Michl, Hans Standacher maluje písmena, André Masson kreslí samokresby, je zastoupen Josef Beuys, vůdčí postava z hnutí Fluxus, nám neznámý Arnulf Rainer, který domalovával fotografie, nám známý vyfocený Man Ray je napůl zarostlý, napůl oholený, Kurt Schwitters představuje koláž, atd., atd. Drobnou plastiku Balzaca stvořil August Rodin, své práce uvedli Jean Dubuffet a Odilon Redon. Christian Attersee, Rakušan, maluje kočky s prsy a vztyčenými penisy, zesměšňuje pomocí sexu tamní společnost, Günter Brus vedl protestující výtvarníky 60. let. Pietro Manzoni zhotovil konzervy s 30 gramy svého extrementu, jednu si pořídil i Helmut Klewan, který po uzavření své galerie pokračoval ve sběratelství.

Maria Lassnigová patří mezi jeho oblíbenkyně, William Nelson Copey maluje zápaďácký saloon, mezi Klewanovy objevy patří Hans Zatzka, mladý Fritz Wotruba a další. O jejich osudu nic nevím, ale fascinuje mne chlápek, který se s nimi znal, měl je rád a otevíral s nimi cesty modernímu umění.
Přestával jsem doufat, že artefakty některých umělců uvidím, a ještě k tomu doma, v Liberci. Děkuji.
Promiňte, pokud jsem některé jméno napsal špatně. V sobotu, kdy se platí vstupné, bylo v Lázních plno.
Otto Hejnic

Napsat komentář