Bitva u Liberce roku 1757

Bitva u Liberce se konala 11.dubna roku 1757, v Sedmileté válce se střetli vojáci Rakouska a Pruska. letos, v roce 2017, bylo na náměstí Dr. E. Beneše ležení, odkud se část armády přesunula na Nerudovo náměstí, kde nynější historici před několika lety vykopali hroby poražených rakouských vojáků, tehdy vítězní Prusové byli ošetřováni v zámku. Na Neruďák v pátek 21. dubna v 17.30 vpochodovali pěšáci a oddíl jízdy, husité se pomodlili za mrtvé a vojáci jednou vystřelili, to bylo asi všechno.

Nenechal jsem se zviklat a jel jsem v sobotu na nové místo bitvy, do Vesce. Vojsko krále Fridricha ll. vtrhlo do Čech ze Žitavy, císařovna Marie Terezie se bránila. Na straně Rakouska bojovalo asi šestnáct tisíc pěších a jízdních, na pruské straně asi také tolik, na obou stranách k nim přibylo asi 21 děl. Po bitvě u Liberce následovala bitva u Štěrbohol, kde to Rakušané také projeli, aby nakonec v bitvě u Kolína zvítězili.

Předminulý rok jsem sledoval bitvu na lukách u Ostašova. Než jsem se letos dopajdal do Vesce, byla bitva v plném proudu. Na obou stranách „bojovalo“ přes 200 pěšáků a asi třicet kavaleristů. Byla to doba pestrých uniforem, každá skupina byla jinak oblečená, pěšáci měli opravdové pušky, které zepředu ládovali a často stříleli a na každé straně bylo čtyřkaliberní dělo. Pruská jízda sehrála rozhodující roli.

Na pláni nahoře se prodávaly meče a prstýnky, z radiovozu popisoval minulou i současnou bitvu historik a neustále fičel studený vítr. Boj probíhal pod strání v členitém terénu, Češi, Němci a Poláci stříleli, co to šlo, panorama bitvy bylo strhující, jenže přímý boj probíhal ve vzdálenosti několik desítek metrů, chyběl bezprostřední kontakt, který byl v minulosti v Ostašově.

Na závěr se konala improvizovaná přehlídka, prapory vlály, dokonce guláš byl zadarmo, jenže zmrzlí diváci mířili domů.

V Ostašově ve stejnou dobu u kostela sv. Vojtěcha skupina vojáků v dobových uniformách zajala zběhy, nakonec je na přímluvu diváků pustila. Šermovalo se vším možným. Vystoupila skupina Akkordeon Orchester z Olbersdorfu, tanečnice, skupina Grizzlies a sbor seniorek v kloboučkách Matylda a Tylda, to znám ale pouze z fotek.

Otto Hejnic

 

Napsat komentář