Metal Gallery 27. 4. 2017

Dva studenti z Fakulty výtvarných umění v Brně, Tomáš Prokop (1992) a Samuel Šrom (1993) vystavují v Metal Gallery v Liberci. Výstavu zahájil Pavel Vursta, krátce promluvil majitel galerie Martin Dräger a moderátorka ČT Marcela Augustová. Objekty postrádají popisky, proto jsem nejprve chytil toho menšího, Tomáše Prokopa.

OH: Pane Prokope, tři desky jsou prakticky stejné. Je mezi nimi nějaký rozdíl?

TP: Jsou to silikonem pokryté měděné desky, ta prostřední se jinak odráží, divák si rozdíly sám musí najít.

OH: Jsou zde dva druhy černobílých artefaktů, jedny jsou ostře značené, druhé nikoliv?

TP: Uhlové kresby jsem dělal já, ty druhé, dělané štětcem na papír, trochu jako kaligrafie, dělal Samuel, zeptejte se jeho.

OH: Zaujaly mne čáry ve dvou rámech na zemi, které s vaším dílem nesouvisí.

TP: Zase se obraťte na Samuela, to je autor.

OH: Pane Šrome, mám se vás zeptat na dva objekty, ležící na zemi.

SŠ: Dělal jsem je v mezerách jiné práce, jsou to většinou kruhy, začal jsem, když jsem měl betonové období. Tvořil jsem je s přestávkami dva roky. Teď je vystavuji, jsem zvědavý, jak na ně budou návštěvníci reagovat, nevím ještě, jestli jsou dokončené, jestli v nich nebudu pokračovat. Hledal jsem způsob, jak působit na diváky. Tady jsem z 200 papírů vybral jen některé. Tohle je hliníkový plech, 1 x 2 metry, svinutý do sebe, nějak zavázaný, v okně je obdobný smotaný plech, ale z mědi.

Zjistil jsem, že jako jsou nedělní malíři, tak já jsem nedělní kritik, kterému leží v hlavě tři prakticky stejné objekty, které stvořil Tomáš Prokop. Nebo proč Samuel Šrom dělal 200 čáranic tuší na papír, vystavil jich jen pár, aby zjistil něco o třech vodorovných silnějších drátech? Příště se ptát nebudu. Chybí mi v pracích mladých výtvarníků racionální kalkul, ale tomu se na škole jistě naučí.

Návštěvníci procházeli výstavní síní a přilehlými prostorami, popíjeli, jedli a diskutovali. V místnostech a venku na zahradě jsou nesporně zajímavé sochy – objekty Martina Drägera, dále je tu narovnána řada železných věcí, bývalý kovář by byl spokojen. Metal Gallery je v Liberci na Františkově, Švermova 86/17. Nejlépe bude napsat na www.drager.cz a domluvit svoji návštěvu.

Otto Hejnic

Napsat komentář