Aleš Stroukal – Náš (ne)pojištěný život

Knížky Aleše Stroukala vydalo nakladatelství Ohře spol. s. r. o. Má tvrdé desky, 220 stránek a ilustroval jí Tomi Reida. Obsahuje devatenáct povídek a úvod, kde autor říká, že do knížky shrnul povídání, jaké mezi sebou vedou úspěšní pojišťováci, kteří je jednou za čas sejdou a vzájemně se chlubí svými nepopiratelnými úspěchy, které mají legrační podtext. Většinou se jedná o movitější pány mezi třicítkou a padesátkou, rovněž klienti zastupují prachtější skupinu obyvatel.


Předměty pojištění jsou různé, nejde bohužel v recenzi prozrazovat detaily. Úspěšný pojišťovák nutně musí být extrovert, usměvavý zábavný střed společnosti, a jeho marně se vzpouzející klient, představuje pro čtenáře jednoho z vyvolených, na které normální prostředky neplatí. Jsou to vedoucí, nesnášenliví doktoři, a lidé, co mají na kontě o nějakou nulu víc, prostě všichni, kterým se nechystáte závidět, ale těší vás, jak nimi občas někdo zatočí. Je to knížka, která se čte před spaním.
Autor píše, že příběhy se staly jeho vrstevníkům, že je otec od rodiny. Chytil dobu, kde se ještě jde umívat, a na to, co přinesou další dny je lépe namyslet.
Aleš Stroukal napsal celou řadu vážných i nevážných knížek, Náš napojištěný život připomíná pamětníkům, jako jsem já, že místo řešení světoborných otázek jsem se raději měl věnovat intenzivnímu životu.
Otto Hejnic

Napsat komentář