Březen – měsíc čtenářů a 70 let Václava Helšuse

1. března od 17 hodin se v Krajské vědecké knihovně v Liberci konal pořad Měsíce čtenářů. Zahájila ho ředitelka knihovny Mgr. Blanka Konvalinková, která vyhlásila soutěž o čtenářskou babičku a předala slovo redaktorce Vladimíře Hamalové.
Ta představila Václava Helšuse, s nímž zapředla po dvaceti letech rozhovor, tentokrát se týkající jeho sedmdesátin. Předtím jeho manželka Dagmar spolu s knihovnou oslovila Helšusovy pamětníky, z čehož vznikl asi šedesátistránkový památník, vytištěný v jednom kuse knihovnou. Tázaní, včetně rodiny, příbuzných, známých, lidí z branže, tedy ředitelů, režisérů, dramaturgů a herců, například Jiřího Lábuse a Viktora Preisse, nic neprozradili. Proběhlo čtení, Václav Helšus četl ukázku z Mysterie Buffa, Markéta Tallerová švédskou povídku s nečekaným koncem, oba dva manželé skončili zasypáni v betonu. Pak Vladimíra Hamalová přivedla tři mladé autory tzv. slam poetry, Dave Naslamkejv, Matouš Pikous a Tadeáš Pikous vystupovali před publikem starším o dvě generace. Byl jsem zvědavý na sborník, přispěl do něj za KAL, jehož je Václav Helšus členem, také PhDr. Nuska.
3459772_liberec_kultura_herec_v_clav_hel_us_film_p_e__t_sv_j__ivot_animace__vankmajer_galerie-980
Opravdové překvapení přišlo na samý závěr, Kateřina Trojanová shromáždila do dokumentu téměř všechny filmy a televizní inscenace, v nichž V. Helšus hrál, sám autor chvílemi netušil, o který film či inscenaci se jedná. Při závěrečném rautu jsem prohodil pár slov s dcerami Terezou a Lenkou a popřál oslavenci mnoho úspěchů, o jeho pracovním vytížení strach nemám.

Otto Hejnic

Napsat komentář