Veselé paničky windsorské – Otto Nicolai

Za dirigování Františka Babického rozjel režisér Stano Slovák na scéně libereckého Divadla F. X. Šaldy velkolepé představení, postavy soustředil na jedno hlavní téma, neúspěšní nápadníci Anny Reich, dr. Cajus – Anatolij Orel a Junker Sparlich – Jakub Turek, vypadají a chovají se hloupě,  její milý Fenton – Dušan Růžička je švarný vysoký mladík a kvalitně pěje. Soňa Godarská, která zpívá Annu Reich, je nadějný talent, má měkký soprán, umí využívat dynamiku zpěvu, je to černovlasá naivka, hodná opečovávání. Sira Johna Falstaffa, tlustého vejtahu, hraje a zpívá Jevhen Šokalo, mocně ho vábí ženy, a tak se sápe po Frau Fluth – temperamentní Věra Poláchová, a Frau Reich – Hanah Esther Minutillo, liberecká rodačka, jež se vrátila z Německa. Obě divy se úspěšně doplňují.

Manželé,  Herr Fluth – Jiří Kubík a Herr Reich – Jaroslav Patočka statují, jen ten druhý žárlivec chce probodnout manželku dýkou, ale ta je  zasouvací.

Na celé scéně je kulisa zámku, vytvořil ji Jaroslav Milfajt, kostymér Tomáš Kypta v prvním dějství vypíchl pouze rázovitou postavu  Falstaffa, ostatní mají prvorepublikové šaty, po přestávce ve scéně svatojánské noci však kouzlí s krinolínami dam i s oblečením sboru, vedeného Tvrtko Karlovičem.

Otto Nikolai tvořil v 19. století, ve stejné době jako Verdi, Donizetti a Wagner, ale po napsání Veselých paniček windsorských v 38 letech umírá.

Premiéra liberecké inscenace byla 30. září 2016, viděl jsem reprizu 8. listopadu. Co bych uvítal? Větší spád představení a řádně svítící titulkovací zařízení, mluví se česky, ale zpívá se německy, titulky jsou sotva vidět.

Dílo se celkem podařilo, Jevhen Šokalo, Věra Poláchová a Hanah Esther Minutillo byli výborní, mladá sympatická dvojice, Soňa Godarská a Dušan Růžička, se nakonec vzala, mezi diváky jsem zahlédl i mladší ročniky.

Otto Hejnic

Napsat komentář