Křest Kalmanachu 2016/2017 v Liberci

V pondělí 10. října ve velkém sále liberecké krajské vědecké knihovny  křtil Kruh autorů Liberecka svůj Kalmanach 2016/2017.  Je již desátý, barevný, velkoformátový, na křídě, má 104 stran, jeho editory jsou předseda KAL Luboš Příhoda a Jan Šebelka. Pořad uvedla ředitelka knihovny Blanka Konvalinková, moderovala ho Iva Bernáthová z Českého rozhlasu a na klavír doprovázel Mirek Tomeš.

obalka-kalmanachuNejdříve četl Štěpán Kučera úryvek ze své knihy Jidáš byl ufoun, pak Luděk Lukuvka vzpomněl na zesnulou básnířku a malířku Hanu Fouskovou, Richarda Swinga přednesl Otto Hejnic. Básník Marek Sekyra recitoval ukázku z Lužických květů a přizval Milana Hrabala z Varnsdorfu, který vzpomenul na německo-český  a lužickosrbsko- český večer v knihovně v Bautzenu.

Kromě předvedených ukázek najdete v Kalmanachu například básně Róžy Domašcyny Než odejdeš, Lužické květy v  překladu Marka Sekyry a  Otokara Simma,  básně Martina Trdly, Stanislava Kubína a Luboše Příhody.

Můžete si přečíst dopisy Josefa Krále a Vladimíra Oravského, vzpomínky Věry Vohlídalové, Mileny Králové a Marka Řeháčka.

Z další prózy je zde mj. Praha nepatřičná od Milana Exnera, povídka Jana Miškovského, botanická pohádka Pavla Brycze, teoretická práce Dionýzovský mýtus Bohumila Nusky, kus detektivky a 100 let od protržení přehrady na Desné od Jana Šebelky.

Otto Hejnic

Napsat komentář