Jidáš byl ufoun a jiné příběhy Štěpána Kučery

S úryvky z knihy Štěpána Kučery jsem se seznámil na jaře v Jablonci při autorském čtení, k celé knize se vracím až nyní. Jidáš byl ufoun … a jiné příběhy vydalo nakladatelství Druhé město Brno, ilustroval ho Lyuben Petrov a má 280 stran. Štěpán Kučera v minulosti vydal Tajnou kroniku Rychlých šípů, přispěl do sborníku pro ADRU povídkou Milióny času a uspořádal Literaturistického průvodce po Čechách, Moravě a Slezsku. Narodil se roku 1985, studoval na gymnáziu v Jablonci, na Karlově universitě v Praze a na dalších školách po světě, rád cestuje a mluví samozřejmě anglicky.
Marcel Proust v Hledání ztraceného času i James Joyce v Odysseovi píší ve své podstatě realistické romány, vycházejí z poznané skutečnosti, Štěpán Kučera a další autoři 21. století, např. M. Houellebecq, vytvářejí svět fikce, nechávají otázku pravdivosti stranou.
V povídce Jidáš byl ufoun navazuje na Šifru mistra Leonarda od Dana Browna, vědátor Robert Langdon v posledním okamžiku má spasit svět. Používá se datum 21. 12. 2012, kdy končí mayský kalendář. Je zde výstižně popsána zapomenutá gnose, Jidášovo evangelium, hledá se Kosmovo evangelium, cituje se wikipedie, Däniken, hrdina je podobný Tomu Hanksovi ze zfilmované knížky. Do sekty patří krom vědců také Brown a Michael Jackson. Svatá Moudrost je Hagia Sofia, autor v Istanbulu určitě byl, měl to z Lesbosu, kde studoval, kousek. Ale „obyvatelných“ planet je v okolí Země stonásobně méně, o částici muon jsem neslyšel, mohla být časem objevena, ovšem Pamuk opravdu dostal Nobelovku.
56caffe7024a10642874751Nejvíc se mi líbil Klukův klan, kde skutečný Kluka byl nejprve známým a pak zapomínaným literátem z přelomu století, vypravěčem je mladík, který kamarádovi redaktoru Zdeňkovi za drobný peníz vypomáhá. Nezapomenutelné jsou, zvláště pro mimopražského autora, úvahy redaktora, jak lze popsat tlustou knihu za čtvrt hodiny. S pozoruhodnou přesností je popsáno Staré Město, plné příběhů, kterým prochází hrdina s Májou, Sedlčany i s Chotilskem na trase autobusu a obětavě pomáhající místní knihovnice Vladana. Dění ironicky komentuje profesor Hrobařík.
V království Urubů se děj odehrává na ostrůvku u Ria de Janeira, kde se ztratila dívka, hledá ji brazilský policista. Mísí se indiánské mýty, dívka je jmenuje Ytuana, a skutečnost, detektivkář František má pod Lužickými horami ženu, která mu může jen tak z ničeho nic umřít. Čtenáře napadne otázka, zda jihoamerická příroda, malé opičky – kosmani bělovousí, liana smrti a podobné skutečnosti, i jméno ostrova, například, jdou získat z facebooku a z wikipedie.
Marie Laveau Superstar je v New Orleansu slavná čarodějka voodoo, původního náboženství, po zátopě uragánem Katrina stoupl o ně zájem. Objevuje se Ned Butline, „otec“ Buffalo Billa, čarodějka kšeft odmítá, je už stará, umírá, ale objevují se nové Marie Laveauové.
Vězeň damašský, náš starý známý Karel May, pod jménem Kara ben Nemsi zachrání Armény, je zázračný střelec a dobroditel, jen jeho zachovávání dobra se vždy nepovede.
V povídce Ďáblův doktor a mrtvý wallaby je autor vystudovaný, rozvedený a nabízí do tisku svoji knihu Doktor Kittel, Faust Jizerských hor, rukopis ovlivněný magií. Za nakladatelství ji přebírá Dr.Teufel. Autor mu ukáže Smržovský grimoár, je to opis Kittelových zaříkadel, majetek místního archivu, měl ho původně Doktor Faust. Připijí si, ale pak autor usne a grimoár a smlouva zmizí. Nalezneme ho až v Austrálii. Realistické a magické pasáže se proplétají, autorovi pomůže Markétka, liberecký Mistr Hanussen a australský spisovatel Johny Heller. Poutavé jsou pasáže z Jablonecka, ale také ze středu pátého kontinentu. Je to velmi dobře napsaná knížka.
Otto Hejnic

Napsat komentář