Poprask na laguně

Slavnou komedii Carla Goldoniho Poprask na laguně v Divadle F. X. Šaldy v Liberci připravoval Ivan Rajmont, ale režíroval ji už jeho scénograf Martin Černý. Hru přesunul do 50. let, postavil dva italské patrové domky, pod nimi dva stoly s židlemi, členitý prostor, ve kterém jednotlivé postavy komunikují, tedy perou se, hádají, proklínají a milují se, všechno dohromady a ve zběsilém rytmu.
Nápadník Toffolo, Jakub Albrecht, je odbytý podvodník, ale ženské z protějšího baráku tvrdí, že uspěl, jde si stěžovat samotnému Komisaři. Patron Toni, Jaromír Tlalka, vozí na starém kole pizzu. Paní Pasqua, Jana Hejret Vojtková, jde obejmout, nebo zatahat za vlasy Paní Liberu, Markétu Tallerovou, dvě matky hájí každou píď nedotknutelnosti své rodiny. Lucietta, Karolína Baranová, razantně vyhazuje z domu věci svého milého, ale hodit dolů moderní radiopřijímač si rozmyslí. Žárlivec Titta – Nane, Michal Maléř, který se vrátil z moře, jí vyhrožuje. Patron Fortunato, Martin Polách, drmolí, že mu není rozumět, ale čím dál víc hlasitěji. Komisař, Jakub Kabeš, a Isidoro, Tomáš Impseil, se marně snaží vyšetřit kauzu. Zkouší to s ním domluvit Patron Vincenzo, Ladislav Dušek. Beppo, Tomáš Váhala, chce své místo na slunci. Dcery, Michaela Foitová a Jana Stránská, srdnatě bojují za svoji rodinu, ale chtějí se hlavně vdát. Rybáři a námořníci mají strach z vrchnosti, ale ti nahoře se marně snaží udržet aspoň zdání pořádku.
Hraje se na plný kontakt, převažují dotyky, je to Itálie na druhou, ale pod střety je cítit sounáležitost.

Carlo Goldoni (1707 až 1793) napsal přes 200 her, mimo jiné Sluhu dvou pánů, Mirandolinu, Lháře a Vějíř, jako první v Itálii zavedl v komediích pevný scénář. Původním povoláním byl právník. Bere svět takový, jak ho poznal. Dovede přesně pojmenovat drobné radosti a strasti, má lháře a podvodníčky rád. Proto se stále na divadelní prkna vrací.

Premiéra v DFXŠ byla 29. ledna, lístek jsem sehnal na druhý balkon 9. června.
Otto Hejnic

Napsat komentář