Havlova lavička v Liberci

Dne 8. března ve 14 hodin bylo před libereckou krajskou vědeckou knihovnou živo, neboť se po patnácti letech od otevření její nové budovy a synagogy konalo předání Lavičky Václava Havla.

Lezavý řídký déšť cákal na objektivy fotoaparátů a kamer, ale kolem nové lavičky se shomáždilo množství Havlových příznivců. Promluvil Michael Žantovský, průvodce Václava Havla po USA a první „svobodný“ velvyslanec tamtéž a dnes ředitel Knihovny Václava Havla, která lavičku zaštiťuje. Krajský hejtman Martin Půta připomněl Havlův podíl v budování společnosti, řekl, že člověk Havlova formátu dnes republice chybí. Lavička obepíná jeden z místních stromů, pochází z dílny nedávno zesnulého umělce Bořka Šípka. Je to umělecké dílo, např. nohy židle a nohy lavičky jsou totožné, zdobí je sklo a nápis Pravda a láska musí zvítězit, podobné jsou v americkém Washingtonu, v Praze i jinde v České republice, v Itálii blízko Benátek.

„Havel a Tříska se s Libercem setkávají již v roce 1968 v palbě sovětských tanků, týden z Ještědu pak vysílají na utajovaných rozhlasových vlnách do republiky,“ tuto historku připomenul prezidentův poradce Jan Šolc.

Bývalá ředitelka knihovny Věra Vohlídalová řekla, že knihovna se budovala navzdory obstrukcím města, s přispěním německé vlády a EU, pod záštitou Václava Havla, který sem přijel na otevření a v roce 2003 i s Janem Třískou. Lavička je místo, kam usednou lidé různých názorů a mohou diskutovat, dohodnout se. Za jejím umístěním v Liberci stojí dvouletá práce nadace MaMa Foundation a věry Vohlídalové, kteří sehnali přes 250 tisíc korun. Arciděkan Radek Jurnečka lavičce požehnal, současná ředitelka Blanka Konvalinková pak početné prostydlé návštěvníky pozvala dovnitř krajské knihovny, kde herci Marek Sekyra a Martin Polách zahráli úryvek z Havlovy hry Audience a později muzikanti skladby Rolling Stones. Večer se v knihkupectví U Fryče konala beseda s Michaelem Žantovským.

Otto HEJNIC

Napsat komentář