KALMANACH 2014/2015

Nejnovější Kalmanach představuje téměř tři desítky spisovatelů, básníků, publicistů, překladatelů a výtvarníků Libereckého kraje a Euroregionu Nisa, v němž každý – na rozdíl od současných kolektivně vyráběných televizních seriálů – vystupuje sám za sebe a představuje se ve své jedinečnosti. Všichni, stejně jako editoři tohoto již devátého vydání velkého sborníku Kruhu autorů Liberecka, jsou přesvědčeni, že literatura a individuální tvorba obecně, jsou nedílnou součástí lidské podstaty.

Ale k věci. Kalmanach 2014/2015 nabízí v pravidelné rubrice Češi a Němci v toku času řadu textů, které mohou osvětlit a přiblížit osudy bojovníků za lepší život v bývalé NDR (O lidech, kteří se snažili, aby NDR vystoupila z „ohrádky socialismu“), nebo ukázku z tvorby někdejší redaktorky periodik Aufbau und Frieden a Prager Zeitung paní Bertl Hannich z knihy vzpomínek psaných jizerskohorským dialektem. V další rubrice Duchovní prostor se čtenář seznámí s osudem lužickosrbské grafičky a malířky Hanky Krawcec (Hannah Schneider) a rubriku doplňují dvojjazyčné ukázky z tvorby německých předválečných autorů z Českolipska z knihy nazvané Ploučnické květy. Objemná je tentokrát stať Výročí, v níž autoři sborníku připomínají devadesátiny historika Rudolfa Anděla, osmdesátiny výtvarníka Jiřího Nepasického (Rozhovor čísla), nebo svědectví Jana Peše o bojích v libereckých ulicích v srpnu 1969, od nichž uplynulo letos 45 let, pro připravovanou knihu Luboše Příhody Nejdřív tanky – potom pendreky. A aby těch připomenutých výročí nebylo málo, zařazujeme nově rubriku Kalendárium, v níž chceme upozorňovat na kulatá výročí českých spisovatelů spjatých s regionem severovýchodních Čech. V rubrice Tvorba autorů Libereckého kraje a Euroregionu Nisa najde čtenář ukázku z nové tvorby Vlastimila Vondrušky, skvělou staťMilana Exnera (Čtvrtá návštěva u Smerďakova), výborné povídky Pavla Brycze, Štěpána Kučery, či čtivý experimentální text Josefa Krále a další prózu a poezii. Za zmínku stojí také texty romské spisovatelky Ireny Eliášové, která píše česky i romsky. Úryvek zveřejněné povídky přinášíme také v romštině.

V rubrice Představujeme přináší sborník esej Oldřicha Palaty omladém, nadanémskláři (SMalým princem a Martinem Jakobsenem do království designu). Závěr sborníku pak tvoří dvě kratší prózy „Klostermanna Jizerských hor“ a po válce vyhnaného německého spisovatele Gustava Leutelta v překladu Christy Petráskové-Tippeltové.

Suma sumárum: nový Kalmanach přináší mnoho zajímavého čtení, aniž by se snažil konkurovat seriálům, které jsme zmínili na začátku. Jeho autoři a editoři pevně věří, že si své čtenáře pro svůj pestrý obsah i kvalitu jednotlivých příspěvků opět najde. Kdybychom v to nevěřili, nepřipravovali bychom již dnes jeho jubilejní, desáté číslo.

kalmanach_2014_obalEditoři Luboš Příhoda a Jan Šebelka

Napsat komentář